Kouření zvyšuje riziko diagnózy dětského autismu. A to i přes dvě generace

Britská studie odhalila, že dětem, jejichž babičky z matčiny strany během těhotenství kouřily, je častěji diagnostikován autismus. Pokud se toto zjištění potvrdí, bude to mít velký dopad jak na naše vnímání problematiky vlivu kouření na vývoj embryí, tak samotného autismu.

Souvislost mezi kouřením a autismem již hledala řada odborníků a nutno připustit, že zatím nedospěli k žádným jednoznačným závěrům. Marcus Pembrey z University of Bristol ovšem přišel s docela zajímavým nápadem. Nezaměřil se na nastávající maminky (které by samozřejmě kouřit neměly), ale na předchozí generaci.

Ve vzorku 19 500 14 500 dětí, narozených v 90. letech, byla vnoučatům kuřaček diagnostikována porucha autistického spektra (PAS) s o 53% vyšší pravděpodobností, než vnoučatům nekuřaček. Zajímavé je i to, že dívky na tom byli ve srovnání s chlapci hůř – v jejich případě pravděpodobnost toho, že budou mít problémy s komunikací, představivostí a sociální interakcí, činila celých 67%.

„Co se týče mechanismů, existují dvě možnosti. Poškození DNA, které se přenese na vnoučata, nebo nějaká adaptivní reakce na kouření, která způsobí větší zranitelnost vnoučat vůči PAS," uvedl Pembrey a dodal:

"Ještě konkrétněji, víme, že kouření může poškodit DNA mitochondrií – četných ,energetických balíčků' přítomných v každé buňce – a mitochondrie se na další generaci přenášejí pouze prostřednictvím matčiných vajíček. Původní mutace mitochondriálního DNA často nemají žádný zjevný efekt, ale po přenosu na děti se jejich účinek může zvýšit."

Autoři nicméně připustili, že výše uvedený rozdíl mezi pohlavími v současné době vysvětlit nedokážou.

Zdroj: University of Bristol

Diskuze (10) Další článek: Tajný sen pirátů: Automat na filmový warez. Prostě připojíte flešku a stáhnete si film

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,