Právo | Soudy | Pirátství

Koukání na nelegální streamy může být nezákonné, soudy v tom stále nemají jasno

Sdílení autorsky chráněného obsahu je protizákonné, ale stahovat takový obsah z nelegální zdrojů možné je. A to samé platí o streamingu, což je de facto jen jiná forma stahování. Na tuto právní praxi už jsme si zvykli a platí i napříč Evropskou unií. Jenže opakovaně se otevírá téma, zda by mělo být postihnutelné právě i sledování nelegálních streamů. Nyní s tím přišel člen nejvyššího britského soudu, upozornil TorrentFreak.

Když bychom se zeptali zástupců držitelů autorských práv, měli by jasnou odpověď – postihováno by mělo být i pouhé stahování či streamování nelegálních kopií audiovizuálního obsahu. Otázku, jak by koncový uživatel poznal, že se jedná o nelegální původ, v podstatě neřeší. Bylo by na něm, aby si o poskytované službě zjistil, jaké využívá zdroje. Jenže aby takové ověření vůbec bylo možné, musel vzniknout nějaký úředně kontrolovaný registr takových služeb.

Že by postihování pouhého stahování z nelegálních zdrojů znamenalo velké komplikace si uvědomuje i Evropská komise, která se v tomto směru vyjadřuje tak, že sledování nelegálních zdrojů není z pohledu diváka postižitelné.

Jenže nyní se v Británii se nyní řeší případ nelegálního streamování fotbalových zápasů z Premier League, a to nejen z pohledu těch, co nelegální streamy nabídli, ale také z pohledu diváků. K případu se vyjádřil i soudce britského nejvyššího soudu, který již dříve řešil řadu pirátských kauz včetně The Pirate bay, a upozornil, že v některých případech může být i pouhé sledování postižitelné.

Konkrétně záznamy z Premier League jsou ošetřeny zvláštními právy, v rámci kterých je nezákonné vytvářet jakékoli kopie. Teoreticky byste si takový zápas nesměli nahrát ani na vlastní rekordér. To už však nyní nikoho netrápí, daleko větší problém pro držitele autorských práv představují nelegální streamy, které nabízí živý přenos i záznamy zápasů. V případě streamování technicky dochází k průběžnému ukládání částí díla a následné přehrávání této kopie, teoreticky by tedy i pouhé sledování streamů bylo možné napadnout.

A pak jsou tu ještě případy, které jsou na pomezí. To je například případ z Nizozemska, kde protipirátská organizace BREIN žalovala prodejce streamovacího zařízení Filmspeler, který nabízel „krabičku k televizi s Androidem“ s předinstalovaným multimediálním přehrávačem umožňující streamování ze služeb s nelegálním obsahem.

Právě od nizozemského soudu putoval požadavek k Soudnímu dvoru Evropské Unie, aby se vyjádřil, zda je stremování nelegálních kopií audiovizuálních děl protiprávní a zda by tím pádem bylo postižitelné i zprostředkování. Soudní dvůr se k tomuto zatím nevyjádřil, učiní tak v průběhu letošního roku. Jeho verdikt by mohl být poměrně přelomový.

Diskuze (23) Další článek: Víte, jak udělat z iPhonu plnohodnotný Android? Tímto speciálním obalem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,