Google | Android | Chrome

Konkurence AirDropu od Googlu nebude jen na Androidu. Podívá se i na Chromebooky a do Chromu

Google chystá do nejnovější verze Androidu zabudovat i možnost sdílení na okolní zařízení – tedy konkurenci AirDropu od Applu. A jak to vypadá, Nearby Share bude dostupné i pro Chromebooky a počítače s Chromem.

Jedna z největších výhod ekosystému od Applu je jeho provázanost. Toho může docílit hlavně díky tomu, že rozhoduje jak o hardwaru, tak i softwaru a vše vyvíjí na míru svým potřebám. Jedna z nejužitečnějších funkcí je pak AirDrop – služba, skrze kterou je možné sdílet a odesílat obsah na okolní zařízení. A nejedná se jen o iPhony, ale i iPady či Macbooky.

Většina jiných zařízení se musí spolehnout na klasické Bluetooth, které je ale těžkopádné, hlavně co se týče zapínání, hledání a párování. Google tak pracuje na konkurenční funkci s názvem Nearby Share, která umožní stejně, jako AirDrop, sdílet obsah na okolní telefony s Androidem. Díky distribuci skrze Play Services by navíc mělo dojít k rozšíření i na starší verze systému, a tak i mezi poměrně velké množství uživatelů.

To ale není všechno – podle různých příspěvků do kódu Chromia se ale ukazuje, že funkce bude integrována přímo do Chromu a Chromebooků, což značně rozšíří její možnosti. Funkce přitom umí běžet (alespoň mezi telefony) zcela offline, skrze Wi-Fi či i data, sdílení by tak mohlo fungovat mezi téměř všemi zařízeními nehledě na systém, jaký používají. Stačit bude prohlížeč Chrome.

Zatím ale není jasné, jak konkrétně bude služba fungovat. Google ji oficiálně nepotvrdil, ukazuje se ale i v instruktážních videích k Androidu 11, s jejím uvedením se tak počítá.

Co dalšího bude nového v Androidu 11? I o tom jsme se bavili v Týdnu Živě:

Zdroj: XDA Developers

Diskuze (36) Další článek: Zájem o koronavirové aplikace klesá. Máte na telefonu ještě eRoušku?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,