Seagate | Pevné disky

Konečně místo na fotky z dovolené! Seagate v příštím roce nabídne 20TB pevné disky

Seagate v příštím roce začne prodávat pevné disky s kapacitou 18 a 20 TB. Do roku 2026 se pak dočkáme disků schopných pojmout až 50 TB dat. Americký výrobce to uvedl při setkání s investory a podrobnosti přinesl server TechSpot.

Plány výroby pevných disků naznačují příchod prvních komerčně dostupných úložišť založených na technologii HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording – teplem podporovaný magnetický záznam). V hlavičkách těchto disků jsou integrovány lasery s vlnovou délkou 810 nm a výkonem 20 mW, které zahřívají místo zápisu na teplotu asi 450 °C.

Místa není nikdy dost

Očekává se, že disky s kapacitou 18 TB přijdou na trh počátkem roku 2020. 20TB disk bude následovat později, pravděpodobně ale dříve, než konkurenční Western Digital začne chrlit své vlastní produkty se stejnými kapacitami.

Předpokládaný vývoj kapacit pevných disků 
Předpokládaný vývoj kapacity pevných disků

Ačkoli to na základě testů spolehlivosti v datových centrech Backblaze vypadá, že v tomto směru nejsou nové pevné disky příliš dobré, Seagate je očividně na správné cestě k rozšíření nabídky svých HDD s velkou kapacitou.

18TB disk naváže na 16TB verzi, kterou firma představila koncem loňského roku jako řešení pro datová centra. Stejně, jako stávající generace, bude i ta příští pro ukládání dat používat řešení s devíti plotnami.

Kouzelný HAMR

Technologie HAMR používá na záznamových hlavách malou laserovou diodu, sloužící k ohřevu místa na disku. Tato metoda umožňuje záznamovým hlavám převrátit magnetickou polaritu každého zapsaného bitu. Datové bity neboli, jak je nazývá Seagate, „zrna“, pak mohou být na magnetických médiích uloženy ve vyšší plošné hustotě, přičemž zůstávají extrémně stabilní.

„Připravujeme zahájení prodejů 18TB disků v první polovině kalendářního roku 2020, abychom si udrželi vedoucí postavení v oboru,“ řekl generální ředitel Seagate Dave Mosley. Pohled na další plány ukazuje disky s kapacitou 30 TB, které dorazí koncem roku 2023, o tři roky později bychom se pak měli dočkat 50TB úložišť.

Největší konkurent Western Digital rovněž připravuje pevné disky s vysokou kapacitou založené na technologií MAMR (Microwave-Assisted Magnetic Recording, tedy magnetický záznam pomocí mikrovln). Předpokládá se, že v příštím roce taktéž uvede 18TB a 20TB modely.

Diskuze (26) Další článek: NASA bojuje s měsíčním prachem. Astronauti testují speciální povlak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,