Komentář: Tak kde je ta filmová revoluce? Netflix to rozhodně není

Tak jsme se konečně dočkali. Je tu Netflix. Netflix! To je bezesporu dobrá zpráva, protože dostupnost Netflixu je určitým lakmusovým papírkem vyspělosti internetového trhu – kde není, tam dávají lišky dobrou noc. Dříve se to samé říkávalo o iTunes a Spotify.

Česko ale na Netflix čekalo tak dlouho, že si jej mnozí poněkud zidealizovali. Tak dlouho jsme se smáli tuzemských internetovým videopůjčovnám a jejich chabé nabídce filmů, až mnozí zjistili, že katalog na Netflixu je dnes téměř srovnatelný. Ani tam zpravidla nenajdete nejnovější trháky, ale několik letních blockbusterů z minulých let a pak běžnou druhořadou výplň podobných služeb. V základním předplatném za osm eur měsíčně ke všemu není obsah ani ve vysokém rozlišení.

269553009
Nabídka sci-fi na Netflixu: Temný rytíř, Počátek, Gravitace, Superman... Proč ne, ale tyto snímky dnes najdu prakticky všude. Kdybych tu narazil třeba na podzimního Marťana, bylo by to opravdové terno. Terno se ale nekoná.  

Že chybí jakýkoliv obsah v českém znění a české titulky, nechám stranou. Služba se ze dne na den otevřela většině internetového světa a Češi si tedy budou muset na plný servis ještě počkat. To dá rozum.

Netflix v tomto směru tedy rozhodně není žádnou revolucí. Je to především symbol a slušná zásobárna seriálů v čem mu samozřejmě u nás nemůže konkurovat žádná obdobná služba VOD. Chybí ovšem ten prokletý House of Cards z produkce Netflixu, který u nás není paradoxně dostupný, protože si (zjevně exkluzivní) práva pro zdejší trh pořídila pod názvem Dům z karet Česká televize. Ta jinak v lednu začala vysílat také další kultovní seriál Šílenci z Manhattanu, v originálu Mad Men.

208047645
Temného rytíře, Počátek, interstellar aj. najdete i na českých službách VOD

Určité vystřízlivění surfařů z Netflixu by tedy mohlo pomoci tuzemským filmotékám, protože leckdo zjistí, že nakonec nejsou zase až tak špatné. Ostatně předloni k nám ve velkém vtrhla vlna IPTV s vlastními filmotékami (O2 TV, UPC Horizon, Kuki, HBO Go aj.), výběr tedy i přes pád Topfunu a dalších přeci jen není zase až tak marný. A co víc, Netflix jako onen symbol by je mohl donutit ještě k agresivnější cenové politice. 

Diskuze (60) Další článek: Samsung ukázal chytré sako s páskem a solární pouzdro [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,