Kingston UV400 jsou nové SSD, které tlačí cenu dolů. 120 GB vyjde jen na tisícovku

Kingston uvedl novou řadu SSD označenou jako UV400, kde UV znamená „ultra value“ a jedná se o cenově nejdostupnější SSD. Kapacity začínají na 120 GB a cena na tisíci korunách, největší 480GB úložiště vyjde jen na 3 299 Kč. Později přijde i 960GB varianta.

Za nízkou cenou stojí použití TLC čipů a řadiče Marvell, což se může projevit na rychlosti. Ta papírová sice slibuje až 550 MB/s pro čtení a 500 MB/s pro zápis, ale v praktických úlohách při práci s menšími datovými balíky budou tyhle SSD ztrácet. Ovšem jen v porovnání s jinými, dražšími SSD, oproti plotnovým diskům budou stále až desetkrát rychlejší.

Disky Kingston UV400 budou skvělou volbou pro uživatele, kteří zvažují nasazení SSD do počítače pro běžné domácí použití, ale zatím je odrazovala vysoká cena. Vyšel tomu naproti i výrobce a disky bude nabízet buď samostatně, nebo s drobným příplatkem v setu s USB rámečkem pro externí připojení, redukcí na 3,5“ velikost a klonovacím softwarem Acronis. Set usnadní náhradu plotnového disku, díky rámečku pak může původní 2,5" plotnový disk posloužit jako externí na zálohy.

918873798 
Řadu UV400 poznáte podle šedého provedení

Disk se připojuje přes sběrnici SATA 3.0 (6 Gb/s), kompatibilní je pochopitelně i se starší SATA 2.0. Rozměr odpovídá 2,5" standardu a 7mm profilu. Otazníky mohou vznikat kolem použitých TLC čipů, které obecně dříve trpěly horší životností. Technologie však už značně pokročila a obavy uživatelů se zjevně snaží rozptýlit i sám výrobce tím, že k diskům nabízí tříletou záruku.

Disky Kingston UV400 už se objevily v českých e-shopech. Ačkoli se cena za 120GB těsně nevešla pod hranici tisíce korun, jak české zastoupení výrobce doufalo, usadily se disky zpravidla na čele seznamu SSD řazených podle ceny od nejlevnějších.

Diskuze (48) Další článek: Lenovo Y700: příjemně výkonný a překvapivě tichý herní notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,