Kingston HyperX Predator: půl tera do kapsy

Vyzkoušeno: Na pevné disky s kapacitou v řádech terabajtů už jsme si zvykli, ale pokud často cestujete, oceníte něco kompaktnějšího. Vystačíte si s trochu neobvyklou "fleškou".

Až jeden terabajt můžete nahrát na flash disk od Kingstonu z řady HyperX Predator, u které se výrobce chlubí také tím, že by mělo jít o nejrychlejší flash disky pro rozhraní USB 3.0. Otestovali jsme menší a pochopitelně také levnější 512GB variantu, na kterou už můžete narazit i v českých e-shopech za cenu okolo 18 tisíc korun.

Predator
DSC00094.JPG DSC00095.JPG DSC00096.JPG
Kingston HyperX Predator je USB disk s extrémní kapacitou 512 GB a rychlostí čtení bezmála 300 MB/s; disk dostanete ve stylové hliníkové krabičce

Aby byl dojem výjimečnosti úplný, dostanete zařízení v líbivé hliníkové krabičce, na které se dočtete údaje o kapacitě disku a také rychlost, která by měla dosahovat 240 MB/s při čtení a 160 MB/s při zápisu. Po otevření krabičky se ještě před prohlídkou samotného zařízení a jeho příslušenství zastavíme na vnitřní straně víka, kde je drobným písmem uvedena informace o pětileté záruční době.

DSC00098.JPG DSC00100.JPG DSC00102.JPG
Luxusní balení obsahuje krom USB disku klíčenku, krátkou USB 3.0 prodlužovačku a informace o pětileté záruční době

Všechny součásti balení jsou pevně usazeny v pěnovém materiálu a samotný flash disk svým provedením připomíná dva stříbrné kovové kvádříky s plastovou spojnicí uprostřed. Konektor USB 3.0 je zapuštěn v jedné z bočních stran, na opačném konci je poutko pro připevnění na klíče. Pokud se jej však skutečně rozhodnete využít, mějte na paměti, že disk není žádný střízlík. Šířka činí 73 mm a hloubka 26 mm. Také 63 g hmotnosti může být pro svazek klíčů přílišnou zátěží.

DSC00105.JPG DSC00109.JPG DSC00113.JPG
Flash disk i s klíčenkou váží bezmála 100 g, hmotnost a rozměry jsou jeho jediným zásadnějším nedostatkem

Na horní straně disku je vygravírováno logo výrobce a modelové označení, vše je ale viditelné pouze pod určitými úhly světla, takže nic nenarušuje čistý design. Snad až na modrou indikační diodu na levém posuvném kvádříku. Jeho přetažením směrem ke druhé stříbrné polovině se odhalí datový konektor s jehož zasunutím do portu můžete mít občas problémy. Důvodem je velikost zařízení, výrobce si toho je dobře vědom, a proto v balení najdete asi 15cm prodlužovací kabel. Ten budete potřebovat také u tenkých notebooků a ultrabooků, které by jinak při připojení disku stály na něm a konektor USB by tak byl zbytečně namáhán. Poslední součástí příslušenství je jednoduchá karabina s kroužkem na klíče na druhé straně. I s ní váží flash disk bezmála 100 g.

 DSC00115.JPG DSC00118.JPG DSC00119.JPG
DSC00121.JPG DSC00123.JPG DSC00125.JPG
USB konektor se vysouvá z boční strany přiražením jednoho ze stříbrných kvádříků k tomu druhému, mechanismus je bytelný a nehrozí jeho brzké opotřebení

Po prvním připojení k počítači je disk naformátován systémem souborů FAT32, to mu zaručuje širokou kompatibilitu napříč všemi běžně používanými systémy včetně těch mobilních. Současně ale nemůžete pracovat se soubory většími než 4 GB. Z udávané 512GB kapacity je pro uživatelská data reálně využitelných 478 GB a testy ukázaly, že výrobce s rychlostí udávanou na krabičce nelhal. Na ultrabooku Asus Taichi s procesorem Intel Core i7-3517U a diskem Sandisk SD5SE2256G1002E dosáhl Kingston v benchmarku CrystalDiskMark na rychlost 287,6 MB/s při čtení a 183,9 MB/s při zápisu. Udávaných hodnot okolo 240 MB/s, resp. 160 MB/s dosahoval disk při reálném testu kopírování velkých souborů. Kopírování různorodých souborů (demoverze hry Devil May Cry 4) znamenalo asi 30% úbytek rychlosti, i tak si vedl disk více než dobře.

Především kvůli vysoké ceně lze prozatím brát podobnou věc spíše jako zajímavost nebo ukázku technických možností, cena se však jistě bude dramaticky snižovat a Kingstonu tak nelze upřít kvalitní zařízení, které může náročným uživatelům usnadnit práci na cestách. Mezi nevýhody lze zařadit pouze velké rozměry a hmotnost, v ostatních parametrech Kingston HyperX Predator exceluje.

Technické parametry:

  • Kapacita: 512 GB, 478 GB využitelných
  • Hmotnost: 63 g, včetně klíčenky 98 g
  • Rozměry: 73 × 22 × 26 mm
  • Příslušenství: klíčenka, 15cm prodlužovačka USB 3.0
  • Záruka: 5 let, nepřenosná
  • Cena:

 

Diskuze (31) Další článek: Geanee je minipočítač s Androidem pro vaši TV. Stojí jen 2 500 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,