Keecker: první domácí robot „R2-D2“ s projektorem je v prodeji

  • Nový domácí robot Keecker je konečně v prodeji
  • Netypický tvar inspirovaný slavným robotem R2-D2 doplňují i nadstandardní funkce
  • Keecker je vybaven kromě senzorů a kamer i povedeným projektorem

Domácí robot s označením Keecker, který je inspirovaný konceptem R2-D2 ze Star Wars, se po dlouhém čekání konečně dostal do prodeje. Robot je přizpůsoben kromě pohybu pro různé využití v domácnosti – ať už plnění různých interaktivních příkazů, tak i multimediální využití přes integrovaný projektor. Robota tak zjednodušeně řečeno dokáže použít celá rodina.

Už v roce 2014 představil bývalý zaměstnanec Googlu robota Keecker, který byl v té době ve fází prototypu a úspěšně dokončil i kampaň na Kickstarteru. Po třech letech se produkt konečně dostal do finální fáze, ve které je dostupný pro koncové uživatele. S tím přichází i pohled na finální specifikace, které nám naznačí, což vše lze od tohoto domácího interaktivního robota očekávat.

Keecker a mobilní hardware

Robot Keecker je nejen interaktivní, ale také multimediální robot, který toho musí zvládnout hodně, ale zároveň je kvůli své mobilitě omezen maximální spotřebou. Z tohoto důvodu tak disponuje mobilním čtyřjádrovým čipsetem Qualcomm Snapdragon 820 s frekvencí 2,2 GHz a 3 GB operační paměti, který byl základem mobilních telefonů už v minulém roce. Nejedná se tak o nejmodernější a nejvýkonnější hardware, na druhou stranu to ani není potřeba.

Jako operační systém používá robot Keecker OS1 v kombinaci s Android TV 7, který je nainstalován na interním úložišti s kapacitou 32 GB. Systém je ideální pro multimediální a interaktivní využití robota, takže se této volbě nelze příliš divit. Pokud byste potřebovali kapacitu rozšířit, typicky pro filmy a podobně, lze to v současnosti až na 160 GB (flash paměť).

V oblasti bezdrátového připojení je k dispozici rychlá Wi-Fi 802.11ac s podporou přístupového bodu, Bluetooth 4.1 a integrovaný Chromecast, takže můžete snadno sdílet zvuk i obraz z mobilních zařízení pro projekci.

Projektor, kamery a senzory

Keecker je opravdu nabitý hardwarem všeho druhu. Tím nejvýznamnějším je asi projektor, díky kterém dokáže promítat obraz takřka kdekoli si řeknete. Zkrátka ho hlasově požádáte kam a co chcete zobrazit, a on to udělá. Robot používá LED projektor s rozlišením 720p, který se chlubí jasem 1 000 lumenů, kontrastem 6 000:1 a výdrží až 20 tisíc hodin.

Robot dokáže zaměřit projektor pod různými úhly a s automatickým zaostřováním, přičemž ze vzdálenosti 1,5 metru od zdi dokáže zobrazit obraz o velikosti asi dvou metrů. Při projekci by vás neměl rušit ani přílišný hluk, který je pod úrovní 25 dB. O zvukový doprovod se stará čtveřice 10W reproduktorů s jedním 50W subwooferem s celkovým výkonem až 110 dB.

Hlavní 360stupňová kamera od Sony na vrchní straně robota má rozlišení 13 Mpx, přední klasická kamera pak 5 Mpx a pro trojrozměrnou analýzu objektů a překážek po domě pak slouží i doplňková 3D kamera.

Další senzory pak dokáží měřit jas, teplotu, vlhkost, nechybí GPS, gyroskop, kompas a infračervený senzor. Pomocí dvou integrovaných mikrofonů robot rovněž čeká na příkaz „Hey Keecker“, po kterém už můžete říct, co od něj vlastně chcete.

Postará se sám o sebe

Podobně jako jsme zvyklí u chytrých vysavačů, i robot Keecker se o sebe z pohledu napájení dokáže sám postarat. Jeho 300Wh (12 Ah) baterie dokáže v plném využití i s projekcí udržet systém funkční po dobu 6 hodin, při neustálém poslouchání hudby pak až 3 dny a v bezpečnostním módu, kdy funguje jako domácí hlídač, pak až 7 dní.

Pokud ale bude potřeba, Keecker si sám dojede na svou domácí nabíjecí stanici. Stačí mu při první instalaci ukázat, kde je a její poloha se uloží pro pozdější použití.

Pokud jde o rozměry, jedná se o takového malého „cvalíka“, který měří na výšku 38,8 cm, na šířku a hloubku pak rovněž přibližně pod 40 cm. Hmotnost robota je 8,5 kg.

Ovládání a cena

Jak už jsme psali, robota lze ovládat hlasově, přičemž už nyní je kompatibilními s některými dalšími platformami, takže lze využít propojení například s Google API a další jistě budu přibývat.

Robota ale můžete také snadno ovládat přímo z aplikace mobilního telefonu, která zároveň slouží třeba i pro posílání upozornění na nezvyklou činnost, kterou robot zjistil, když kontrolovat místnosti v domě ve vaší nepřítomnosti.

Keecker je tak rozhodně zajímavým robotem, který přináší využitelné funkce pro domácnost, ale je pochopitelně otázkou, zda se dočká nějaké větší popularity. Zatím je totiž k dispozici za cenu od 1 790 dolarů (přibližně 54 tisíc korun s DPH) s 32GB úložištěm, což není zrovna dostupná hranice pro většinu domácností. Pokud se ale do budoucna podaří snížit cenu, bude šance určitě větší. Každopádně je nutné vyřešit ještě jednu důležitou věc – schody.

Diskuze (4) Další článek: Ve Spojených státech už na Facebooku objednáte i jídlo. A co u nás?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,