Facebook | Google | Microsoft

Když ne Facebook, odposlouchává nás Google nebo Microsoft? Kontroverzní video budí otázky

Na YouTube se objevilo video, ve kterém uživatel s přezdívkou Mitchollow předvádí zajímavý experiment – nejprve projde několik známých webů ve svém prohlížeči a pozoruje, jaké se na reklamních plochách objevují kontextové reklamy. Po dobu experimentu má u počítače zapnutý mikrofon a následně několik minut začne mluvit o hračkách pro psy. Poté se vrátí na stejné weby a kontextová reklama ukazuje právě hračky pro psy. Koukněte se na video sami:

Autor bohužel neuvádí žádné bližší detaily o svém experimentu. Je vidět pouze to, že k prohlížení webu používá Chrome a má ve Windows 10 aktivovanou Cortanu. Pokud by tedy byl experiment skutečně pravdivý, jsou rovnou dva podezřelí: Google a Microsoft. Ačkoli sám autor rovnou svaluje vinu na Google, dává větší smysl odposlech ze strany Cortany.

Poslouchají nás počítače?

Cortana ve Windows 10 neustále poslouchá, aby mohla zachytit příkaz "Hey Cortana". Zároveň při instalaci Windows potvrzujete či zakazujete, zda chcete systém nechat, aby vám servíroval personalizované reklamy. Pod tím by teoreticky mohl být skrytý i takový odposlech. Jenže to by pak muselo existovat propojení těchto informací mezi Windows 10 a Chromem.

Microsoft nabízí takové propojení pro vývojáře moderních UWP aplikací v rámci Microsoft Advertising SDK, případně je něco podobného Bing API pro reklamní systém Bing Ads, jenže ani jedno není univerzální řešení, které by jen předávalo informace o klíčových slovech a dalo by se užít v konkurenčním reklamním systému.

Že by odposlouchával samotný Chrome? Teoreticky je možné i to. Funkce by mohla být schována v nějakém procesu běžícím na pozadí. Běžné zavření prohlížeče, jak to udělal Mitchollow, by pak k přerušení odposlechu nemuselo stačit. K prověření by stačilo, kdyby autor experiment zopakoval s prohlížečem Edge, ale k nějakému dokazování se autor moc nemá...

Data jsou nové zlato

Tak jako tak by to bylo celkem snadno ověřitelné a provalilo by se to již mnohem dříve. Facebook či Google jsou z tohoto opakovaně podezíráni, ale Mark Zuckerberg toto při slyšení pod přísahou minulý týden jednoznačně popřel.

Google se zas v tomto snaží být maximálně transparentní – přiznává, že hlasové nahrávky na svých serverech uchovává, nicméně uživatel si je může zkontrolovat a promazat. Pro funkce hlasových povelů je však pochopitelně nezbytné, aby telefon s aktivní aplikací Google nebo asistent Google Home poslouchal. Ale že by tajně nonstop odposlouchával i Chrome? To by Google silně hazardoval s pověstí a dat pro přizpůsobení reklam má přitom z prohlížeče víc než dost.

A co Microsoft? Ten už vás při instalaci Windows 10 informuje, že chce shromažďovat data o používání a také „hlasová data“. Co všechno se pod nimi skrývá už uvedeno není, nicméně můžete to Microsoftu zakázat. Podobně jako u Googlu se dá předpokládat, že poslouží pro funkci hlasové asistenční služby, tedy Cortany. A že si nahrávky příkazů bude uchovávat pro další zlepšování strojového učení.

Výše uvedené možnosti stojí za úvahu a obecnou obezřetnost. Žijeme ve světě, kde vládnou informace a hlad po nich je obrovský. A pokud je něco „zdarma“, tak za to platíte konzumací reklamy a/nebo informacemi o sobě. Pokud nechcete personalizované reklamy a nelíbí se vám myšlenka, že byste mohli být posloucháni, věnujte pozornost podmínkám každé služby a tomu, k čemu dáváte svolení. Firmy jako Facebook, Google, Microsoft či další nebudou riskovat pověst a miliardové pokuty, že by toto prováděly zcela tajně.

Anebo je to podvrh

Všechny výše uvedené teorie mají silné trhliny, jsou odmítány provozovateli a zatím nikdo dostatečně důvěryhodný neposkytl důkaz, že se tak skutečně děje (čekali bychom to například od amerických technologických magazínů, sami to samozřejmě také zkoušíme).

Takže se nakonec do nejsilnějšího podezření dostává autor uvedeného videa. Podle dřívějších videí je to docela vtipálek a s videi to docela umí, přitom je na YouTube poměrně krátce a popularita by se mu hodila. Pokud měl kamaráda, který byl přihlášen pod stejným účtem Googlu na jiném počítači a během monologu o psích hračkách projížděl někde mimo kameru weby s hračkami pro psy, údaje reklamního systému se přes Google účet přenesly. A šlo by to pochopitelně udělat i jednoduše střihem.

Diskuze (34) Další článek: Grafiky se vracejí do obchodů. I díky slabší těžbě kryptoměn

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,