Kde sídlí Islámský stát? Podle Googlu v redakci Respektu

Pokud zadáte do českých map od Googlu dotaz „Islámský stát,“ dostanete netradiční odpověď. Namísto komplikovaného syrsko-iráckého regionu totiž zjistíte, že IS sídlí v redakci týdeníku Respekt. Google o vtípku sice ví, nicméně i po týdnu je stále funkční.

195928384
V českých mapách od Googlu je chyba. Islámský stát prý sídlí v redakci týdeníku Respekt. Dobrá stane  se, ale ta chyba tam stále je i po mnoha dlouhých dnech.

Z technického hlediska se jedná pouze o další příklad tzv. Google bomby, které se v různých variantách opakují už celé roky, přičemž zneužívají různé techniky SEO nebo otevřenosti Googlu. Bomby byly svého času rozšířené především v klasickém vyhledávači. Před devíti lety tak stačilo zadat do Googlu „senilní ješita“ a jako první odkaz mezi výsledky se zobrazily webové stránky Václava Klause.

690307899 604401095
Dávná Google bomba „senilní ješita“ a ulice Živácká v Brně 

Google proti podobným chybám bojuje, jeho mapový systém však očividně i dnes umožňuje ohýbání různými šprýmaři. Ostatně i my jsme si to v minulosti vyzkoušeli v mapovém editoru na krátký čas vytvořili fiktivní ulici Živácká.

Diskuze (18) Další článek: Tor prosí komunitu: Podpořte nás, ať nemusíme škemrat v Pentagonu

Témata článku: , , , , , , , , ,