Kaspersky Lab podal antimonopolní stížnost na Microsoft. Prý zvýhodňuje svůj antivir

Ruský výrobce antivirů Kaspersky Lab podal antimonopolní stížnost na Microsoft. Nejprve tak udělal u ruského antimonopolního úřadu FAS, kterému tvrdil, že Microsoft zneužívá u Windows 10 svoji dominantní pozici k upřednostňování svého antivirového softwaru oproti konkurenci. Microsoft na to zareagoval určitými změnami, které ale Kaspersky Lab nestačily, a tak firma podala stížnost Evropské komisi.

„Microsoft jasně zneužívá svoji dominantní pozici na poli počítačových operačních systému, aby zpropagoval svůj vlastní bezpečnostní software Windows Defender, a to takovým způsobem, že uživatel je nabádán opustit své předchozí bezpečnostní řešení,“ píše na blogu společnosti Eugene Kaspersky, spoluzakladatel společnosti.

Firma tvrdí, že Microsoft zachází tak daleko, že uživatelům při přechodu na Windows 10 jejich software maže a automaticky zavede jako ochranu Windows Defender. Kaspersky Lab také vadí, že Microsoft neposkytuje u každé nové aktualizace Windows 10 dostatečně dlouhý časový úsek, aby mohla společnost vyzkoušet, jak její produkty fungují.

Microsoft se v posledních letech na Windows Defender skutečně zaměřil a vylepšoval ho. U Windows 10 jej společnost zabudovala do systému jako výchozí antivirové řešení. Americká společnost tvrdí, že tak dělá proto, aby uživatele ochránila, ale podle Kaspersky Lab se jedná o antimonopolní chování. „Chceme, aby Microsoft přestal klamat naše – nejen naše – uživatele,“ stojí dále v příspěvku na blogu. „Všechna bezpečnostní řešení by na Windows 10 měla mít stejné příležitosti.“

Microsoft se domnívá, že Windows 10 žádná pravidla neporušuje. „Věříme, že bezpečnostní funkce Windows 10 se shodují s pravidly hospodářské soutěže. Na všechny otázky odpovíme,“ řekla společnost v prohlášení serveru The Verge. Nabídla také Kaspersky Lab, že se s nimi sejde a společně najdou řešení.

Diskuze (39) Další článek: Perovskitové články významně zlevní solární energii. Vývoj nahrává brzkému uvedení do praxe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,