Hudba, filmy, seriály | Spotify

Jste jen „jakohifista“, nebo bezztrátovou kvalitu hudby opravdu poznáte? Zkuste tento test

  • Poznáte rozdíl mezi hudbou ve formátu FLAC a MP3?
  • Máte vhodnou výbavu pro poslech v bezztrátové kvalitě?
  • Tyto testy otestují váš hardware i uši

Pokaždé, když v článku nakousneme téma bezztrátových formátů hudby, můžeme si být jisti tím, co se dočteme v diskuzi. Tradiční spor o to, zda mají FLACy a další formáty smysl, s jakou výbavou lze rozdíl poznat a zda se vůbec 320kb/s empétrojka od FLACu liší, je nekonečný. Naštěstí si můžete otestovat, zda jsou pro bezztrátovou hudbu připraveny vaše uši i hardware.

Výborné testy najdete na webu abx.digitalfeed.net. Po otevření zjistíte, že jeho autoři reagují na spuštění Tidalu a jeho velmi zrychlený test, který má výhody bezztrátového formátu demonstrovat. Ten ale není zdaleka dokonalý jak testovací metodikou, tak využitím technologií – uživatel v něm pouze porovnává dvě skladby a určuje, která je lepší (v bezztrátové kvalitě).

Jak test obsluhovat je vysvětleno obrázkovým návodem v galerii

Naproti tomu testy na Digitalfeed.net využívají ABX metody, kdy uživatel má tři vzorky A, B a X a jeden z dvou prvních přiřazuje ke třetímu. Porovnávat můžete hned několik kvalit a zjistit tak, jaké formáty má ještě smysl stahovat. Začít můžete u testu MP3 vs. bezztrátový formát, kde si lze ověřit, že kompresi u MP3 s datovým tokem 96 kb/s lze jednoduše odlišit i s levnými sluchátky. Pokračovat můžete i na další kvality až po 320 kb/s.

Zároveň ale web nabízí i srovnání streamovacích platforem jako je Spotify s bezztrátovou hudbou. Právě vysoká komprese totiž bývá tradičním argumentem hifistů proti těmto službám. Srovnávat tak lze dvě kvality Spotify, které jsou nabízeny. Ty přitom využívají ztrátový formát OGG Vorbis v kvalitách q5 a q9.

Porovnávat s bezztrátovým formátem můžete také AAC s datovým tokem 256 kb/s, který je využíván Applem v iTunes a Apple Music a najdeme zde i OPUS 160 kb/s a FAAC s bitratem 320 kb/s.

Pokud se do testování pustíte, vyhraďte si spíše desítky minut. I při tom nejkratším testu si totiž úryvky pěti různých skladeb poslechnete celkem pětkrát. Pokud ale chcete opravdu přesné výsledky, pak vám srovnávání může zabrat klidně půlhodinu, čeká vás totiž celkem 100 vzorků k porovnání.

Po dokončení se nezapomeňte svými výsledky pochlubit v diskuzi.

Diskuze (61) Další článek: FBI raději stáhla žalobu na pedofila, než by zveřejnila, jak jej hacknula

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,