Roboti | Olympijské hry

Jižní Korea se chce pochlubit světu. Na olympiádu vyšle osmdesát robotů včetně robotických rybiček

Za dva týdny a nějaké drobné k tomu vypuknou v pořadí už 23. zimní olympijské hry, které se letos konají v jihokorejském regionu Pchjongčchang. Jen těžko vyslovitelný název oblasti však není jejich jedinou exotikou, tou druhou je totiž skutečnost, že se bude zároveň jednat o hry robotů a umělé inteligence.

Není se čemu divit, jihokorejské univerzity a robotické instituce totiž patří k naprosté špičce v oboru a i tamní vláda vycítila příležitost, jak robotiku prodat široké veřejnosti z celého světa. Organizátoři proto podpořili osm společností finanční injekcí okolo 1,5 milionu dolarů a inženýři posledních několik let vyvíjeli cirka osmdesát nových robotů právě pro tyto hry.

A dokonce pro ně vytvořili tři nové zákony olympijské robotiky. Každý tedy musí splnit tyto podmínky:

  1. Nesmí dělat problémy
  2. Musí umět něco nového
  3. Musí být užitečný

Návštěvníci tak třeba uvidí akvárium v tiskovém centru, kterým se bude prohánět hejno robotických rybiček. Ty skutečné z masa a kostí by totiž už dnes asi nikoho nezajímaly.

Robot HUBO z institutu KAIST veze olympijskou pochodeň, kterou předá skrze díru ve zdi, kterou nejprve vyvrtá. Jedná se totiž o prototyp záchranářského humanoida:

Zlatými roborybičkami to ale nekončí. Další specialitou budou robotičtí lyžaři, kteří zdolají 200 metrů dlouhou sjezdovku, ovšem drtivá většina bude opravdu především užitečná.

To znamená, že areál her budou čistit vysoce efektivní robotické uklízečky a davem se budou prohánět pomocníci, kteří vám v několika světových jazycích nabídnou pití a nějaký ten sendvič.

Diskuze (1) Další článek: Delid: chcete z procesoru dostat maximum? Musíte ho rozebrat a vyměnit teplovodivou pastu od výrobce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,