Jednorázový dron Remedy se maskuje jako falešná puma

  • Northrop Grumman vyvíjí malý dron na jedno použití, který se vejde do schránky, rozměry a tvarem připomínající kazetovou pumu
  • K cíli ho může dopravit například bojový letoun F/A-18 Hornet
  • Dron by nečekaně vylétl z falešné pumy, rozložil křídla a nepozorován by letěl nad nepřátelským územím, kde by sbíral zpravodajská data

Jednou z klíčových rolí dronů na bojištích bude i do budoucna průzkum terénu za nepřátelskými liniemi. Ne vždy ale přitom musí jít o velké bezpilotní stroje, jako je například Reaper, které vzlétají z letišť a pak pokračují desítky kilometrů před hlavně protivzdušné obrany protivníka.

Americká firma Northrop Grumman vyvíjí malý dron na jedno použití, který se vejde do schránky, rozměry a tvarem připomínající kazetovou pumu. Tento dron, kterému vývojáři přezdívají Remedy, by k cíli mohl dopravit například bojový letoun F/A-18 Hornet. Ten by pak ve vhodnou chvíli shodil falešnou pumu, ze které by nečekaně vylétl dron, rozložil křídla a nepozorován by letěl nad nepřátelským územím, kde by horlivě sbíral zpravodajská data.

Remedy už je v pokročilé fázi vývoje. Odborníci Northropu letos 26. října uskutečnili jeho letový test. Výsledky testu potvrdily, že bezpilotní dron může efektivně sdílet údaje ze senzorů a zpravodajská data s pilotovaným letounem.

Dalším krokem ve vývoji Remedy bude dopilování letových vlastností a zajištění správného rozložení křídel a letu nad cílovým územím. Výzkum a vývoj dronu, jehož partnerem je výzkumná instituce námořnictva Office of Naval Research, by měl být hotový v roce 2019.

Dron by se měl dostat z falešné pumy a zbrzdit pomocí padáku. Pak rozloží křídla o délce 3,5 metru a spustí pohon s malou dřevěnou vrtulí. Remedy poletí až 10 hodin, rychlostí asi 130 kilometrů za hodinu. Podle odborníků Northropu je velikost i rychlost dronu neobvyklá pro vojenské drony, což je úmyslné. Na obrazovkách mnoha typů vojenských radarů bude takový stroj působit dojmem letícího ptáka.

Dron by měl létat dost vysoko na to, aby ho neohrozili protivníci s ručními zbraněmi, ale zároveň dost nízko a pomalu na to, aby ho sledovaly radary protivzdušné obrany. Drony tohoto typu bude možné vyslat ve velkých počtech, jako hejno, aby zahltily obranné prostředky protivníka a získaly co nejvíce informací.

Tento projekt je součástí snah americké armády o vývoj technologií, které budou zahrnovat spolupráci lidí a strojů. Takové technologie budou intenzivně využívat robotiku a umělé inteligence, především jako podporu pilotovaných bojových strojů a lidských specialistů.

Pokud jde o dron Remedy, teoreticky by mohl být vyzbrojený a pak by fungoval jako nenápadná, pomalá, ale velmi obratná střela. Armáda se teď ale soustředí na zpravodajské využití dronu, který se maskuje jako falešná puma.

Zdroj: Defense One, Foto: Northrop Grumman

Diskuze (1) Další článek: Takhle vypadá elektrický kamion Tesly v reálu: Uniklo video z testovací jízdy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,