Notebooky | Asus

Jedenáctipalcové notebooky Asusu nevsází jen na Windows. Volbou je i speciální Endless OS

Asus do své nabídky zařadil dvojici nových notebooků s úhlopříčkou 11,6 palců, které bychom ještě před několika lety nazývali jako netbooky. Hrají především na kompaktní rozměry a také nízkou cenu. Zajímavostí je však i možnost zvolit kromě tradičních Windows 10 i linuxovou distribuci Endless OS.

Oba modely se liší prakticky jen typem interního úložiště, zbytek použitých komponent je totožný. Procesorem zde může být Intel Celeron N3350 (1,1 GHz/2,4 GHz) nebo Intel Pentium N4200 (1,1 GHz/2,5 GHz), výrobce tedy vsadil na řadu Apollo Lake.

Největší překážkou bude kapacita operační paměti na hodnotě 2 GB, což z notebooků dělá zařízení pro velmi nenáročnou činnost. A to především v případě modelu VivoBook E12​ E203NAH, v němž najdeme plotnový disk s kapacitou 500 GB. Model s označením E203NA je potom vybaven SSD úložištěm s kapacitou 32 GB, 64 GB, nebo 128 GB podle zvolené konfigurace.

I když výrobce prozatím neoznámil cenu notebooků, měla by být hlavním lákadlem. Ostatně o směřování napovídá i volba operačního systému. Kromě Windows 10 to totiž může být speciální linuxová distribuce Endless OS. Ta je určena především pro použití v zemích s omezeným připojením k internetu. Zaměřuje se na zpřístupnění základních internetových zdrojů jako je Wikipedia i v offline světě.

Diskuze (5) Další článek: Fotky na Instagram už nahrajete i z počítače. Stačí jednoduchý trik

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,