Je tu zas: Exekuční spam zasáhl v nové vlně

Po čase se českými e-mailovými schránkami opět prohnal tzv. exekuční spam. Nepřináší nic nového a do světa vyšel ve své předchozí známé podobě. Tedy jako zpráva s předmětem „Exekuční příkaz …“ a obsahem informujícím o údajné hrozbě exekuce. Nejedná se přitom o pokus o vydírání, nebezpečí se skrývá v příloze e-mailu. Pokud vám takový e-mail dorazí, ihned jej smažte a informujte své známé, aby tak učinili rovněž.

238265422 
Ignorovat, ignorovat, ignorovat... mazat a varovat ostatní

Dle obsahu zprávy by se v příloze měly nacházet dokumenty vypovídající o exekuci, ovšem je zde skrytý spustitelný soubor, který do počítače instaluje škodlivý software s úkolem získat přístupové údaje do internetového bankovnictví. Následně je vyřešena i obchůzka potvrzovacích SMS a nenápadné vysávání účtu může začít… Chce to hodně nepozornosti a ignorace základních bezpečnostních pravidel při práci s elektronickou poštou, ale stát se to může.  

Tento typ spamu se začal poprvé šířit na jaře, tehdy ještě v „lehčí“ formě, kdy nešlo o údajnou exekuci, ale jen urovnání pohledávky. Překvapil formou, navzdory tradici správnou češtinou a také českými údaji, jako jsou jména, adresy a telefony. V červenci pak přišla ostřejší verze využívající databázi exekutorů. Ti opakovaně upozorňují, že se spamem nemají nic společného a že se exekuce e-mailem nikdy neřeší. 

Diskuze (22) Další článek: Otevřená státní data v Česku jsou v ohrožení

Témata článku: , , , , , , , , ,