Microsoft | Smartphone

Je to oficiální: Microsoft ukončil vývoj mobilních Windows

  • I nejvýraznější tvář mobilních Windows přešla na Android
  • Pro mobilní Windows už budou vznikat jen záplaty a servisní aktualizace
  • Nové funkce do Windows 10 Mobile již nedorazí

Minulý rok jsme se dočkali high-endového telefonu HP Elite x3 a zároveň spekulací o chystaném Surface Phone od Microsoftu. Ten nakonec nepřišel a HP telefony s Windows rovněž pohřbilo. Tím vyhasly veškeré naděje, že by Microsoft dokázal svoji mobilní platformu vzkřísit. Finální ortel nad ní nyní zazněl z úst hlavní postavy celé platformy – Joe Belfiora.

Ten během včerejška na Twitter publikoval několik příspěvků, z nichž je jasné, že Microsoft ukončil aktivní vývoj mobilních Windows a nadále bude poskytovat pouze podporu, servisní záplaty a drobné aktualizace především pro firemní uživatele.

Na dotaz jednoho z fanoušků, zda je čas opustit Windows Mobile odpověděl Belfiore tím, že on sám přešel na jinou platformu z důvodu minimálního množství aplikací a také malého výběru existujících zařízení. Microsoft investoval značné prostředky do podpory a motivace vývojářů, kteří však nikdy pro Windows Phone či Windows Mobile nezačali vyvíjet ve větší míře.

Postupně se proto od platformy Microsoftu odklonili i výrobci telefonů a novější telefony s Windows 10 Mobile již na trhu prakticky nenajdeme. S velkou pravděpodobností je posledním smartphonem s tímto systémem model Alcatel Idol 4 Pro. Očekávalo se, že nejdéle vydrží HP, které se bude snažit Windows 10 Mobile prosadit do korporátního prostředí, ale už i tento americký výrobce počítačů to s mobilními Windows vzdal.

Podpora Androidu a iOS

Odklon Microsoftu od snahy vybudovat podobný uzavřený ekosystém jako se podařilo Applu je patrný především v posledním půlroce, kdy se chystá na počítače velká aktualizace Windows 10 Fall Creators Update. Ta přinese hned několik možností, jak propojit PC s Androidem.

Microsoft minulý týden oznámil příchod prohlížeče Edge jak na Android, tak zařízení s iOS. Uživatelé tak budou moci svůj obsah desktopového prohlížeče synchronizovat s telefonem i bez Windows Mobile. Pokud se navíc Edge pro smartphony povede, může dopomoci také k růstu prohlížeče na desktopech.

Pro telefony s Androidem navíc Microsoft vyvíjí vlastní launcher, který má zajistit to, co se firmě nikdy nepovedlo s vlastní mobilní platformou – úzce propojit smartphony s desktopovým Windows. Dá se očekávat, že launcher pro Android může poměrně jednoduše překonat počet uživatelů smartphonů s Windows.

Téměř před šesti lety představoval Steve Ballmer telefony HTC Titan 2 a Nokia Lumia 900. Tehdy s Windows Phone 7:

Diskuze (127) Další článek: Tesla odkládá uvedení elektrokamionu, Elon Musk se potřebuje soustředit na vyřešení problémů s výrobou Modelu 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,