Facebook | USA | Aféry

Jakou by mohl Facebook dostat pokutu? Hypoteticky více, než je peněz v USA

Redaktoři z The Washington Post vzali do ruky kalkulačku a spočítali, jak vysoká by mohla být čistě hypotetická maximální pokuta, kterou by mohla Facebooku udělit tamní Federal Trade Commission za to, že uživatelé nebyli dostatečně obeznámeni s tím, co se může dít s jejich daty.

Nutno však hned na úvod podotknout, že zatím žádná autorita nerozhodla, že k tomu skutečně došlo a něco takového by bylo výsledkem nejspíše docela dlouhé pře. Jde totiž o to, jestli masivní sběr dat ze strany Cambridge Analytica a dalších byl skutečně chybou Facebooku samotného, nebo nikoliv – tedy jestli tyto aplikace sbíraly data o uživatelích jednoduše proto, že byly veřejně dohledatelné a uživatelé s tím byli při registraci účtu v podmínkách obeznámeni, aneb dali vědomě práva k přístupu k těmto datům aplikacím třetích stran.

224d2be0-e786-432e-87a9-5e3f0debfbef
Kolik lidí na Fa cebooku analyzovaly aplikace Cambridge Analytica

V každém případě, FTC může podle Washington Postu udělit za jednotlivé porušení pravidel pokutu ve výši až 41 tisíc dolarů. Jelikož nejrůznější analytické aplikace sbírají veřejná data z účtů na Facebooku prakticky odjakživa, počet porušení pravidel by byl roven počtu amerických uživatelů Facebooku.

Když tato dvě čísla redaktoři znásobili, výsledná suma dosáhla astronomických 7,65 bilionů dolarů, což po přepočtu činí 154 bilionů korun. Jen pro uvedení do tuzemského kontextu, český státní aparát by z takové sumy mohl žít déle než celé jedno století, výše výdajů státního rozpočtu se totiž pohybuje okolo 1,2 bilionů korun.

Washington Post však šel ve své úvaze ještě dál. Jelikož k těmto hypotetickým porušením pravidel docházelo každý den po dobu několika let, celou částku by bylo třeba dále násobit, takže ve výsledku by se jednalo až o biliardy dolarů. Nutno podotknout, že taková částka je už dostatečně bláznivá i na americké poměry, tolik peněz totiž nemá nejen Facebook samotný, ale ani USA. Vlastně žádná entita na planetě.

Diskuze (12) Další článek: Časosběrné video NASA ukazuje růst teplot za téměř 140 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,