Jako laserové dělo uvnitř hlavy: Kochleární implantáty mohou být záchrana pro neslyšící

Tým z několika evropských institucí od Itálie po severské Finsko vyvíjí nový typ kochleárního implantátu. Podobné zařízení pomáhá alespoň částečně navrátit nebo zesílit sluch těm, jejichž vnitřní ucho nepracuje tak, jak má.

Dosavadní kochleární implantáty stimulovaly sluchové nervy pomocí elektrod, nicméně nový výzkum financovaný i z grantů EU se pokouší do hry zapojit laser.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Laserový kochleární implantát schovaný v safírovém skle a místo jeho působiště, kochlea (fialově), kde svými pulzy zahřívá tekutinu a vytváří tak rázové – zvukové – vlny.

Současný prototyp dosahuje velikosti jen několika milimetrů, a aby jej nezničily agresivní podmínky uvnitř hlavy, je schovaný v dostatečně inertním safírovém obalu.

Laserový vysílač nejprve převede zvuk z čidla na povrchu v optický paprsek blízký infračervenému spektru a vyšle jej tekutinou hlemýždě (kochlea). Paprsek tekutinu lehce zahřeje, ta změní svůj objem a způsobí rázovou vlnu, jak to dělá skutečný zvuk. Vlna poté konečně dorazí ke sluchovým nervům, které ji převedou zpět na elektrický impulz a pošlou do mozku.

Přečtěte si více o kochleárních implantátech na Wikipedii

Použití laseru by mohlo převádět zvuk v mnohem vyšším rozlišení a tedy i kvalitě, nicméně výzkum je stále na počátku a vědci si zatím hrají jen s neslyšícími morčaty. Technologie je však slibná a jednou by mohla nahradit současné a mnohem jednodušší implantáty.

Váš názor Další článek: Apple koupil startup Vrvana, který vyvíjí helmu kombinující virtuální i rozšířenou realitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,