Software | Windows | Operační systémy

Jak zastavit nechtěné programy na Windows? Koukněte na Plánovač úloh

  • V systému se mohou periodicky spouštět nechtěné aplikace
  • Anebo si vyberou tu nejméně vhodnou chvíli
  • Prozkoumejte Plánovač úloh na Windows

Pořídili jste si nový notebook, doma jej vybalili z krabice, spustili… A než jste se nadáli, oznamovací oblast okolo hodin vyplnila armáda ikon hromady nástrojů, které vůbec nepotřebujete, anebo jen zřídka, které zavazejí a ukusují z tolik drahocenného procesorového výkonu a RAM.

A tak je začnete jeden po druhém vypínat, ty nejotravnější aplikace odinstalovávat a u těch ostatních alespoň vypnete automatické spouštění po startu počítače. V novějších verzích je to už docela snadné, stačí totiž spustit Správce úloh a na kartě Po spuštění cokoliv třeba jen dočasně deaktivujete.

447266069
Co se spouští po spuštění?

Asi tak by se dal popsat boj s bloatwarem, crapwarem – no prostě softwarem, který vám výrobce na počítač předinstaloval, aniž byste o to žádali. Doba se sice mění a i výrobci jsou už mnohdy rozumnější než před lety, kdy byli schopni do Internet Exploreru vedle sebe nainstalovat hned několik různých lišt, aniž by jim to nepřišlo už za hranou, čistá instalace Windows je však i nadále spíše vzácností.

Důkladná očista

Zkušenému uživateli tak opět nezbývá nic jiného než důkladná očista. Návštěva Správce úloh a záložky Po spuštění přitom nestačí. Mnoho aplikací dnes totiž nemá spuštěného agenta kdesi na pozadí, který periodicky provádí všemožné úkony, ale používají k tomu systémové úlohy.

To v praxi znamená, že i když deaktivujete automatické spouštění podobného programu, stejně se může po čase opět objevit, poněvadž jej zároveň spouští naplánovaná úloha.

Pro tuto správu slouží mocný nástroj Plánovač úloh, který systém i aplikace třetích stran používají kdykoliv, kdy je třeba provést nějakou operaci v daný čas a po určité události – třeba po přihlášení uživatele, instalaci aktualizací apod.

Budete překvapení, kolik je toho naplánováno

Hned v úvodním přehledu najdete sumář aktivních úkolů. Nejprve ty, které se zpracují v nejbližších hodinách a dnech, no a dále pak abecedně seřazené aktivní úkoly, které mohou reagovat na jiný podnět. Patří sem třeba i hojně kritizovaná systémová úloha Reboot, která se postará o to, aby nám Windows v nestřežený okamžik restartovaly celý počítač po instalaci aktualizací. Tyto kritické úkoly jsou organizované v balíku UpdateOrchestrator, který najdete ve stromu úloh na cestě Knihovna plánovače úloh – Microsoft – Windows. Skupina úloh UpdateOrchestrator se stará nejen o restart po instalaci kritických záplat, ale i o případné probuzení počítače v nočních hodinách atp.

191957637
Plánovač úloh a seznam těch aktivních. Na počítači s OEM softwarem jich může být ještě mnohem více

Zpět ale k bloatwaru třetích stran. Když se podíváte na seznam aktivních úloh, právě zde zpravidla najdete všechny ty programy, které se periodicky spouštějí, kontrolují aktualizace a stahují data. No a vy jako správce počítače máte dostatek práv k tomu, abyste pravidla těchto úkolu upravili (třeba změnili čas spouštění), anebo rovnou zakázali.

Skvělý pomocník pro automatizaci úloh na PC

Plánovač úloh se v každém případě nehodí pouze ke kontrole, jaké programy se na počítači spouštějí, ale i k tvorbě vlastních praktických úloh pomocí jednoduchého průvodce. Plánovač úloh vám nabídne spouštění programů a příkazů buď periodicky v daný čas a den, anebo po startu počítače a přihlášení uživatele.

782900389 871932912
Třicet sekund po přihlášení uživatele se spustí Chrome a načte se v něm Živě.cz

Když bych tedy chtěl po každém mém přihlášení zobrazit třeba prohlížeč Chrome se stránkou Živě.cz, stačí vybrat v akci cestu k programu chrome.exe a jako parametr použít naši adresu.

Diskuze (72) Další článek: Kolo, notebook a teď i bezzrcadlovka. Xiaomi dál rozšiřuje pole působnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,