SSD | Pevné disky | Příslušenství

Jak vybrat externí disk: Když máte malé SSD a moc dat

  • Základní externí disk seženete za pár korun, má ale svá omezení
  • Za SSD si připlatíte, přenosové rychlosti ale budou mnohem vyšší
  • Využít můžete i externí box pro starší disk z počítače

S rostoucí oblibou SSD úložišť v noteboocích roste poptávka po řešení pro odložení větších objemů dat, které se na zpravidla menší SSD již nevejdou. Cloudové služby či síťová úložiště jsou sice pohodlným a moderním řešením, ale nejjednodušším a nejlevnějším je stále externí disk.

Není USB jako USB

Plánujete-li externí disk často přenášet, volte malé 2,5" modely. Běžně se nabízejí až do kapacity 4 TB a nepotřebují pro svůj provoz oddělené napájení. Větší 3,5" disky dávají smysl jen jako stabilní domácí úložiště. Jsou zpravidla o něco rychlejší a dá se u nich předpokládat delší životnost, nabízí se také ve vyšších kapacitách. Zaberou ale více místa, jsou těžké a vyžadují zvláštní napájení. Na každodenní přenášení se nehodí.

Máte při výběru tendenci automaticky sáhnout po USB 3.0 a na zbytek se nedívat? Vězte, že i v rámci USB je mnoho rozdílů, většinou rychlostních.

Máte-li moderní notebook, budete se pravděpodobně ohlížet po discích s konektorem USB-C. To však samo o sobě negarantuje žádné přenosové rychlosti, pouze fyzické rozměry a provedení konektoru. Nepřipojíte ho navíc ke klasickým USB kabelem, budete potřebovat k tomu určenou koncovku nebo redukci.

Je tedy na zvážení, zda se vám investice do zpravidla příplatkového úložiště s konektorem USB-C vyplatí. Projděte si zařízení, která používáte nejčastěji (a případně ta, které v dohledné době plánujete koupit) a sami uvidíte, které konektory převažují. Do budoucna je převaha USB-C téměř jistá a bude fajn propojovat vše pouze jedním typem kabelu s jednotným zakončením, ale u externího disku to není až tak kritické.

U rychlostí vám nabídne nejvíce USB 3.1 Gen 2, kdy je maximální rychlost 10 Gb/s. U Gen 1 je pak rychlost poloviční, tedy 5 Gb/s. Nenechte se zmást, po přeznačení spadá pod USB 3.1 Gen 1 i USB 3.0. U starších disků s menší kapacitou se můžete setkat i se starým USB 2.0. Vždy naštěstí můžete počítat se zpětnou kompatibilitou – USB 3.0 bude fungovat i na 2.0 apod.

Setkat se můžete i s Thunderboltem 3 od Intelu, který využívá konektor USB-C a nabízí rychlost až 40 Gb/s. Bohužel vyžaduje i speciální kabely a bez podpory v počítači tyto vysoké rychlosti nevyužijete.

Externí jsou dnes i SSD

Rychlost však neovlivňuje pouze konektor na disku, ale i samotné disky, řadiče a rozhraní v počítači/notebooku.

Rychlosti čtení a zápisu se u externí disků od výrobce zpravidla nedozvíte a obzvláště u těch levných se často omezí pouze na uvedení použitého rozhraní. Jenže u rychlých rozhraní bude omezujícím rychlostním prvkem právě samotný disk uvnitř, který je schopen zapisovat data zpravidla rychlostí 50-120 MB/s.

I ty nejlevnější a nejprodávanější externí disky s cenou kolem 2 tisíc zvládnou bez problémů přehrávat Full HD video a zároveň pracovat s dalšími soubory. Často se však budete muset smířit s nižšími rychlostmi při kopírování většího množství dat.

Za vyšší kapacitu a dodatečné funkce se připlácí nemalé částky

Pokud vám jde o rychlost, zvažte pořízení externího SSD úložiště namísto tradičních ploten. Za stejnou cenu sice získáte o řád nižší kapacitu, ale rychlosti čtení a zápisu mohou s USB 3.1 dosahovat přes 400 MB/s.

Pokud disk budete používat často jako rozšíření kapacity notebooku či počítače, měl by být co nejrychlejší v rámci jeho možností. Máte-li notebook s SSD a USB 3.0/3.1, koupě klasického plotnového disku s 5 400 otáčkami a USB 2.0 se pro každodenní použití raději vyvarujte.

Kromě klasických externích disků vyrobených čistě ke svému účelu se dá využít i externích boxů, do kterých vložíte disk samostatně zakoupený nebo například ze staršího počítače. U nejlevnějších neznačkových boxů se však stále běžně setkáte jen s pomalým USB 2.0, tak pozor. S cenou od 300 Kč už bývá USB 3.0 standardem.

Disky lehké, rychlé, odolné i bezdrátové

U některých disků naleznete i dodatečné funkce jako je například šifrování uložených dat či automatická záloha z počítače. Před koupí si však důkladně zkontrolujte, zda je dodávaný software kompatibilní s vámi používaným operačním systémem. Některé programy mají totiž podporu pouze pro Windows a na jiných systémech nefungují. A hlavně se ujistěte, že se jedná o plnou verzi programu a nikoli jen časově omezenou licenci.

Ze základních disků můžete zvolit například Seagate Backup Plus, který se vyrábí v několika velikostních provedeních, nabízí podporu USB 3.0 a většinou i přenosové rychlosti okolo 100 Mb/s. Základní cena je přitom 1 600 korun.

Mezi nejoblíbenější značky patří Western Digital s klasickými i SSD disky. My Passport 256GB sice nabídne menší kapacitu, zato však SSD disky s udávanou přenosovou rychlostí až 515 MB/s a USB-C s USB 3.1 Gen 2. Potěší i zvýšená odolnost proti nárazům a pádu. Ideální společník na cesty k ultrabooku za cenu kolem tří tisíc korun.

Pro náročné uživatele jsou i disky s bezdrátovou konektivitou, připojit se k nim můžete snadno z mobilního zařízení či tabletu. Za takovouto vychytávku ale tvrdě zaplatíte, model WD My Passport Wireless Pro s kapacitou 2 TB stojí okolo 6 tisíc korun. Za konkurenční výrobek od Seagate se stejnou kapacitou zaplatíte přibližně o 500 korun více.

Očekáváte-li od disku, že vydrží hrubší zacházení a nějaký ten déšť a špínu, poohlédněte se po řadě LaCie Rugged. Nabízí několik různých typů disků lišících se velikostmi a konektory, nabídnou ale dobré rychlosti a hlavně téměř všechny mají certifikaci IP 54, poradí si se stříkající vodou a prachem.

Diskuze (41) Další článek: Samsung a LG chystají nové špičkové telefony. S čím musí přijít, abyste nechtěli nic jiného?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,