Web

Jak stabilní a rychlý je systém pro EET? Můžete to průběžně sledovat na internetu

Připravovaná elektronická evidence tržeb (EET) technicky stojí na systému, který zajistí posílání vystavených účtenek pokladnami obchodníků do centrálního registru. A to prostřednictvím internetu. Nová nezávislá služba Hlídač EET tento systém průběžně prověřuje a monitoruje.

Aby mohly různorodé poklady fungovat, má systém API pro všechny potřebné funkce. Je to sada funkcí, které mohou programátoři při tvorbě svých softwarových řešení pro pokladny tak, aby mohly komunikovat s registrem. A právě na API je postavená i služba Hlídač EET. Průběžně se spojuje s registrem a zjišťuje tak jeho dostupnost a rychlost odezvy.

156414523
Hlídač EET každou minutu měří dostupnost systému

„Generální finanční ředitelství (GFŘ) ani Ministerstvo financí, provozující EET, nezveřejňují žádné údaje o dostupnosti a rychlosti odezvy systémů EET. Tak to děláme my. Pokud se GFŘ k vlastnímu veřejnému monitoringu rozhodne, rádi jejich a naše čísla porovnáme,“ zmiňuje autor Michal Bláha na webu projektu.

Ověřování probíhá jednoduchým fíglem - služba se prostřednictvím API chová víceméně jako pokladna, která posílá každou minutu účtenku na částku 0 Kč a měří přitom reakční dobu. Server je přitom na gigabitové lince v pražském datacentru Masteru, tudíž je eliminováno možné zpoždění „po cestě“.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak si systém povede, jakmile bude elektronická evidence tržeb naplno spuštěna. Pokud obchodníkům přestanou fungovat pokladny, nebo se bude odezva natahovat, v grafu to bude okamžitě vidět. Robustnost systému mohou prověřit zejména dny, jako bude ten zítřejší - Black Friday, kdy se dá očekávat výrazný nárůst transakcí. EET však zatím běží jen v testovacím režimu, tak si na černopátkovou prověrku budeme muset rok počkat.

921969512
Tak to bude v grafu vypadat, až bude mít EET výpadek. V tomto případě měl ale výpadek Google a do grafu se projevila závislost monitorovacího webu na jeho DNS, pokladen by se výpadek Google nijak dotknout neměl

Spuštění Hlídače EET vyšlo zrovna na den, kdy měl Google výpadek služeb, což se projevilo i v grafu dostupnosti EET. Jak ale autoři později upozornili, s největší pravděpodobností se výpadek Googlu na dostupnosti EET neprojevil, jednalo se o chybu způsobenou nedostupností Google DNS na serveru služby.

Stojí za připomenutí, že Michal Bláha provozuje ještě jeden velmi prospěšný projekt - Hlídač smluv. Ten vychází z postupně vytvářeného státního registru smluv a hledá v něm zajímavá data a souvislosti. Mimochodem jsou zde evidovány i smlouvy týkající se právě EET a dalších kauz. Registr se ale teprve postupně plní.

Diskuze (16) Další článek: AMD zářilo naposled před jedenácti lety, od té doby mezi grafikami ztrácí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,