Seriál: Ovládněte NAS

Jak správně nastavit nový NAS: Disky, uživatelé a sdílené složky

Síťová úložiště NAS nemusí sloužit pouze pro zálohu a sdílení dat. V pěti dílech seriálu ukážeme jejich nastavení i pokročilé funkce.

Seriál Ovládněte NAS

1. Úvodní nastavení NASu: disky, uživatelé, sdílené složky

2. Vzdálený přístup a mobilní aplikace

3. Balíčky a užitečné pokročilé funkce

4. Nastavení téměř dokonalé zálohy dat

5. Nastavení NASu pro záznam obrazu z IP kamer

Primární funkcí síťového úložiště je hromadné ukládání a sdílení dat napříč různými zařízeními.

V dobách, kdy běžné domácnosti disponovaly jediným počítačem, využívaly NAS především firmy s více počítači, mezi kterými bylo třeba sdílet data a efektivně je zálohovat. To se mění: dnes je v běžné čtyřčlenné domácnosti třeba deset zařízení, mezi nimiž je třeba data sdílet a efektivně zálohovat.

To vše zastane NAS: krabička naplněná disky, s vlastním operačním systémem a rozhraním. Díky mobilním aplikacím je použití NASu velmi jednoduché a k datům se snadno dostanete i vzdáleně mimo vnitřní síť. NAS umí vytvořit třeba i soukromý cloud, jako je Dropbox či Google Drive.

Pro následující seriál jsme zvolili pětidiskový NAS Synology DS1019+. Základní principy nastavení i pokročilé funkce jsou ale takřka stejné i u konkurenčních výrobců QNAP a Asustor, kteří také používají upravený Linux. Všichni výrobci nabízejí rozhraní v češtině a rovněž terminologie bývá identická, liší se jen umístění jednotlivých voleb.

Důležitá volba RAIDu

Námi zvolený pětidiskový NAS, navíc vybavený dvěma porty NVMe M.2, je pro běžnou domácnost skutečně předimenzovaný. Nenáročné domácnosti postačí dvoudiskové řešení, naše doporučení ale i tak směřuje ke čtyřdisku. Nejenže bývají výkonnější, nabídnou i více možností rozšíření do budoucna. A pokud si nemůžete dovolit investici do čtyř disků, nevadí. Nemusíte rovnou kupovat a instalovat všechny.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (3) Další článek: Samsung pomalu otevírá éru pikometrů a 6G. Nastínil budoucnost čipů do roku 2027

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,