Operační systémy | Zdraví při práci s počítačem

Jak šetřit oči a zlepšit spánek při práci s počítačem a smartphonem

  • Nepřítelem dobrého spánku je modré světlo vyzařované monitory a displeji telefonů
  • Samy systémy již nabízí funkce pro jeho odbourání
  • Na počítačích může pomoci specializovaná aplikace

Modré světlo produkované monitory, displeji smartphonů a tabletů nebo LED osvětlením zabraňuje tvorbě důležitého hormonu s názvem melatonin. Ten je mimo jiné také hormonem spánku, který určuje náš denní cyklus. Pokud světla ubývá, tvorba melatoninu stoupá. Na nás tím padne únava a tělo dostane signál, že je čas jít spát.

Zářící displeje však mohou přinášet především opačný efekt, který má negativní důsledky na kvalitu spánku. Proto se do většiny operačních systémů, jak počítačových tak mobilních, dostávají funkce omezující produkci modrého světla.

Jde o jednoduché převedení obrazu do teplejších odstínů, které jsou pro večerní a noční použití vhodnější. A to nejen pro lepší spánek, žluté odstíny zároveň méně unavují oči.

Noční osvětlení ve Windows

Jestli už na počítači mát velkou podzimní aktualizaci Fall Creators Update, pak můžete jednoduše používat integrovanou funkci přímo v systému. Microsoft ji nazval Noční osvětlení a najdete ji v systémovém nastavení. Otevřete jej tedy například z nabídky Start a zamiřte do nabídky Obrazovka.

obrázek 4.png
Noční osvětlení nabízí ve výchozím stavu Windows 10 po instalaci podzimní aktualizace

Tady lze Noční osvětlení zapnout přímo anebo zvolit některý ze způsobů automatického přepínání. Stačí kliknout na možnost Nastavení nočního osvětlení.

Pokud rovněž zaškrtnete položku Plán, otevřou se další možnost, jak si vytvořit rozvrh pro spouštění večerního režimu. První možnost se spoléhá na časy západu a východu slunce, které si stahuje z internetu. Při aktivaci tohoto způsobu ihned uvidíte dobu, kdy se barvy monitoru přepnout do teplých odstínů. Anebo lze zvolit pevný čas, který zadáte po zaškrtnutí možnost Nastavit hodiny.

Ručně lze také posuvníkem ovlivnit teplotu barev při aktivním režimu Nočního osvětlení. Za ideál bychom považovali zlatou střední cestu, kdy není obraz tolik zkreslený a zároveň už je modrá složka obrazu dostatečně potlačena.

Pro starší systémy je k dispozici alternativa v podobě aplikace F.lux. Zmíníme ji v dalších částech článku.

Diskuze (16) Další článek: Během testovacího zážehu explodoval raketový motor Merlin. SpaceX teď pátrá po příčině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,