Mobilní aplikace | EET

Jak registrovat účtenku do EET loterie Účtenkovka: web i aplikace od hry odradí

Dnes byla spuštěna Účtenkovka, loterie s účtenkami registrovanými do systému kontroly tržeb EET. Má motivovat nakupující, aby od obchodníků vyžadovali účtenky. Ty si pak mohou registrovat do loterie skrze web nebo mobilní aplikaci. Oboje dnes prošlo ostrou zkouškou a výsledky jsou poněkud rozpačité.

Pokud jste se rozhodli do loterie zapojit, můžete použít web, nebo mobilní aplikaci (Android, Apple iOS a kupodivu i Windows 10 Mobile). Na webu je potřeba kód z účtenky opsat ručně, mobil jej pomocí fotoaparátu načte sám. Jak na věc napoví instruktážní videa přímo od Ministerstva financí.

Jak na Účtenkovku s mobilem:

Jak na Účtenkovku z webu:

Otravné opisování

Webová aplikace vypadá celkem přehledně. Grafickou stránku věci s neostrým logem a lidmi bez obličejů teď nechme stranou, základem je slušný responzivní web, který se korektně zobrazuje jak na počítači, tak v mobilu. Dnes se chvilkově potýkal s přetížením, ale to je věc, kterou lze dnes už snadno napravit. Horší je samotný princip zadávání účtenky do systému. Opisovat tolik údajů z účtenky je prostě zdlouhavý „opruz“.

Mobilní aplikace se to snaží obejít tím, že účtenku naskenuje. Jenže to v praxi moc nefunguje. Tvůrci systému na to totiž dopředu zjevně nemysleli a nevybavili účtenky povinným standardizovaným QR kódem, se kterým by bylo vše jednodušší. OCR je značně nespolehlivé řešení, funguje občas a řadě uživatelům vůbec. Navíc se tím nenačtou všechny potřebné položky a část musíte zadat ručně.

Design aplikace je značně diskutabilní a ovládání je dost krkolomné. Aplikace si například vynutí vlastní klávesnici, která má teoreticky urychlit zadávání údajů tím, že vám povolí pouze znaky, které je možné zadat, ale protože na rozložení klávesnice nebudete zvyklí, potrvá vám to ve finále déle než na standardní klávesnici v telefonu, na kterou jste zvyklí.

Mobilní aplikace pro Android uživatele trochu vystraší už při instalaci, kdy požaduje přístup ke správě telefonních hovorů. Ministerstvo financí se již k tomuto vyjádřilo ve smyslu, že se jedná o chybu, která bude v příští aktualizaci odstraněna.

Způsobem zapojení do hry tedy Účtenkovka zaručeně odradí. Zlákat mají alespoň ceny, které jsou do hry zapojeny a bude se o ně losovat každý měsíc. Cen má být více než 21 tisíc, nicméně z toho je 20 000× výhrou stokoruna a 1000× tisícikoruna. Hlavní výhrou má být jeden milion korun a další výhrou v pořadí nějaký automobil v hodnotě 400 tisíc korun.

Diskuze (53) Další článek: iHotel v Tchaj-wanu je snem pro hráče, na pokojích jsou nabušené herní sestavy a výtahy hrají hudbu ze Star Wars

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,