Windows 10 | ARM

Jak moc budou omezené Windows 10 běžící na ARMu? Microsoft zveřejnil dokumentaci

Microsoft chystá uvedení Windows 10, které poběží i na platformě ARM. Verze systému bude shodná s klasickým desktopovým, který běží na architektuře x86-64, přesto zde ale budou určitá omezení. Jejich seznam nyní Microsoft zveřejnil.

64bitové aplikace nebudou podporovány. I když lze do systému instalovat klasické programy, aktuálně budou podporované pouze 32bitové aplikace. To by se ale v budoucnu mělo změnit.

Nebude možné využít programy zasahující do rozhraní systému. Jedná se tak například o alternativní nabídky Start, programy na přidání záložek do Průzkumníka apod. Problémy tak bude mít třeba i Google Disk a další cloudová úložiště, stejně jako programy pro usnadnění používání. Tyto programy budou muset být překompilovány přímo pro ARM, do čehož se pravděpodobně vývojáři příliš nepohrnou.

S virtuálními počítači nepočítejte. Hyper-V nebude v rámci systému podporováno a virtuální počítače nebude možné zřídit ani za pomoci aplikace třetí strany.

Problémy budou mít i starší ovladače. Zatímco není problém na ARMové verzi Windows 10 spouštět x86 aplikace, u ovladačů je to jiná. Zde je bohužel vyžadována nativní verze ARM64. S tímto budou mít problémy hlavně starší zařízení, které vyžadují instalaci vlastních ovladačů a výrobce pro ně již nové neposkytne.

Na hraní starších titulů to také nebude. Podporováno totiž bude pouze DirectX 9-12. Starší hry vyžadující předchozí verze, stejně jako OpenGL, nebudou fungovat.

Windows na platformě ARM se od klasických příliš neliší:

Zdroj: Microsoft, Thurrott

Diskuze (40) Další článek: Nebezpečný „déšť“: Z nebe na nás neustále padá obrovské množství virů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,