Íránská kyberarmáda hacknula čínskou internetovou jedničku Baidu

Nedlouho po hackerském útoku na mikroblogovací síť Twitter vyřadila skupina ukrytá pod názvem Iranian Cyber Army další významnou internetovou službu. Tentokrát útokům podlehla čínská internetová jednička Baidu, tamní obdoba našeho Seznamu a veliký konkurent Googlu. Podle dostupných informací několika zahraničních serverů i zde Íránská kyberarmáda použila stejnou metodu napadení, jako v případě Twitteru – úpravu DNS záznamu s následným přesměrováním.

Baidu.cn už nyní funguje bez problémů, nějakou dobu se ale po zadání této adresy do internetového prohlížeče objevila pouze hláška „This site has been hacked by Iranian Cyber Army“ (tato stránka byla hacknuta Íránskou kyberarmádou). Motiv tohoto činu prozatím není znám, stejně tak se spekuluje o nedávném útoku na Twitter, který měl být spojován s politickými nepokoji. Nic takového se však nepotvrdilo.

Baidu dominuje čínskému internetu a ovládá zde více než 60% podíl mezi internetovými vyhledávači, což mu umožňuje vydělávat na internetové reklamě. Přes 30 % už však patří Googlu, který na čínský trh vstoupil před čtyřmi lety a odvedl tak ohromný kus práce. V Číně už je více než 300 milionů uživatelů internetu, trh je zde tedy větší, než ve Spojených státech. Zisky Google z internetové reklamy za minulý rok v asijské zemi překročily hranici 300 milionů dolarů. I přesto chce Google z Číny odejít z důvodu cenzury. Více o tom v dnešním článku.

baidu_01.JPG
Baidu už opět funguje a stále mu patří více než 60% podíl mezi vyhledávači v Číně
Diskuze (13) Další článek: VMware od Yahoo kupuje firmu Zimbra, poskytovatele e-mailových služeb

Témata článku: , , , , , , , , , , ,