Apple | iPad

iPad Pro dostal LiDAR a podporu trackpadu. Apple ho právě představil

  • Apple právě představil iPad Pro. Pouze online, bez velké keynote
  • Není to jen lehký upgrade, nový iPad Pro má řadu inovací
  • Díky LiDARu je skvěle připraven na rozšířenou realitu

Toto by si určitě zasloužilo veřejnou keynote, ale prostě to teď nejde. Apple tak pouze online formou na svém webu představil nový iPad Pro. Ten z přední strany vypadá stejně jako dřív, na zadní straně ale dostává podobný čtvereček s objektivy, jako současný iPhone 11.

Nový iPad Pro nabídne dva objektivy – 12MPx základní a 10 Mpx širokoúhlý. Volné místo pro třetí objektiv ale obsadil zcela nový LiDAR pro přesné měření vzdálenosti v prostoru.

Lidar pro přesné zaměření

Podobné „time-of-flight“ snímače najdete často i na normálních telefonech, kde slouží k přesnějšímu zaostření a oříznutí osoby v portrétním režimu, jejich přesnost ale zrovna neoslňuje, je spíše přibližná. Oproti tomu LiDAR nabízí vyšší jemnost snímání a současně přesněji změřené hodnoty.

V rámci iPadu Pro slouží především pro vyšší přesnost v režimu rozšířené reality, kde je nyní možné přesně určit třeba výšku postavy nebo pevně do prostoru upevnit virtuální objekty. Kvůli rozměrům a spotřebě tato technologie začíná v iPadu, ale klidně se může objevit v dalším iPhonu.

Touchpad pro přesné ovládání

Nově do iPadOS přibývá i podpora touchpadu, což podpoří nová klávesnice s výklopným dokem. Díky tomu se už iPad ještě více přibližuje komfortu notebooku.

Ovládání kurzoru myši na iPadu šlo už dříve, ale používalo se to poněkud krkolomně přes funkce přístupnosti. Nyní je to tedy přímo v systému a navíc Apple přidal inteligentní změnu tvaru kurzoru podle kontextu vybraného objektu či akce.

2020 03 18 (14 51 15).jpg2020 03 18 (14 52 17).jpg 2020 03 18 (14 51 56).jpg
iPad Pro si můžete hned předobjednat • Takto vypadá nejlevnější... • ...a nejdražší konfigurace

Vyšší výkon, špičkový displej

Dále už ve výbavě asi nic tak zásadně nepřekvapí. Máme tu výkonný čip A12Z Bionic, o kterém Apple tvrdí, že je výkonnější procesory většiny dnešních PC. Výkonu odpovídá také pokročilá možnost multitaskingu a samozřejmě také displej. Ten se chlubí 120 Hz, přesnými barvami, jasem 600 nitů a samozřejmě také podporou dotykového pera. 

Nový iPad Pro si už můžete objednat i u nás. Cena pro 11" model začíná na 22 990 Kč (128 GB/Wi-Fi), 12,9" model ve stejné konfiguraci stojí 28 990 Kč. Nejdražší iPad Pro – 12,9" displej, 1 TB, Wi-Fi + LTE – vás vyjde na 48 490 Kč.

Diskuze (13) Další článek: Iniciativa českých ajťáků jde do praxe. Efektivněji budeme mapovat šíření nákazy, pomohou i mobilní operátoři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,