Internet se baví videem spáče v autonomním voze Tesla. Pokutu by dostal v každém případě

Ať už to byl jen vtípek, pokus o virální marketing samotného výrobce, anebo prostě skutečnost bez žádných vedlejších motivů, video z dopravní zácpy na jedné z amerických dálnic baví internet a už nasbíralo jen na Facebooku přes třináct milionů zhlédnutí. A proč? Zachycuje řidiče v Tesle nejspíše s aktivním autopilotem, osoba totiž spokojeně dříme.

Modely Tesly s autopilotem jsou vybavené třinácti ultrazvukovými snímači, které kontrolují překážky okolo vozu, a autonomní systém řízení tak může sám upravovat jízdu, aniž by došlo ke kolizi.

Má to však jeden háček. Ačkoliv již Tesla svého autopilota komerčně nabízí, prakticky v žádné vyspělé zemi neexistuje legislativa, která by umožňovala řidiči za jízdy spát. I v případě autonomních vozů tedy musí řidič po celou dobu držet ruce na volantu. Výjimku mohou mít pouze vozy se schváleným testovacím provozem a vyškolenými řidiči (Google aj.), jak je tomu třeba v Kalifornii, Nevadě a některých dalších státech.

Technologie prostě předběhla úředníky a legislativa se podobným scénkám bude muset ještě přizpůsobit, což bude trvat roky. Ostatně jak v USA, tak v EU se teprve řeší, na čích bedrech jednou v případě havárie autonomního vozu skončí zodpovědnost. Bude za srážku zodpovědný výrobce palubního počítače, nebo oprávněný majitel vozu? To je stále velká neznámá stejně jako otázka, kdy do plně autonomního vozu bude moci usednout i člověk bez řidičského oprávnění – třeba nevidomý.

Diskuze (45) Další článek: Nix.cz a jeho dvacetiletá cesta k terabitové propustnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,