Internet na telefonních přípojkách zrychluje až na 250 Mbit/s. Ale jen některým

Ať už ho označujeme jako ADSL nebo VDSL, internet prostřednictvím telefonních přípojek je u nás velmi rozšířený a pro mnohé jedinou možností, jak se na síť napojit. Infrastrukturu přípojek zajišťuje společnost CETIN, která se nedávno pochlubila nabídkou vyšších dostupných rychlostí a postupným zaváděním optické sítě.

Metalika už jen na posledním úseku

Před dvěma lety došlo k rozdělení firmy O2 Czech Republic na dvě samostatné - O2 starající se o nabídku služeb pro koncové zákazníky a CETIN, který zajišťuje infrastrukturu. Ten si změnu pochvaluje, prý umožnila zajistit rychlejší rozvoj a možnost přilákat další obchodní partnery. Stále má však pochopitelně nejtěsnější vazbu na O2.

CETIN si po svém vzniku stanovil sedmiletý plán rozvoje, který počítá s investicemi 22 miliard korun. O prvních výsledcích poreferoval na nedávné tiskové konferenci.

Základem je postupná modernizace infrastruktury, kterou už z většiny tvoří optická síť. Ta však zatím jen velmi výjimečně vede až do domů koncových zákazníků. Nadále se využívá především stávajících telefonních linek a technologie VDSL. Postupně se ale eliminuje problém „vzdálenosti od ústředny“ a navyšuje se rychlost.

Ústředny jako takové už v podstatě vymizely, nyní jsou pro koncové uživatele klíčovým prvkem DSLAMy. Jsou to malé rozvaděče umisťované co nejblíže koncovým adresám. Díky jejich malé velikosti a nenáročnosti chlazení není až takový problém s jejich umisťováním.

Rychlost nově vzrostla až na 250 Mbit/s

Samotné domácnosti jsou napojeny stávajícím metalickým vedením, ale díky jeho zkrácením a technologii VDSL3 se i stávající přípojky mohou dočkat rychlosti až 250 Mbit/s. Ale opět to znamená být co nejblíže - tentokrát už ne ústředně, ale DSLAMu. Na plné využití rychlosti to chce maximálně 300 metrů, což není mnoho. Dosáhnout na to jen jednotky procent zákazníků.

CETIN se chlubí, že postaví nový DSLAM v průměru každou hodinu pracovního dne, zkrátka osm denně. Například v Brně už je 62 nových DSLAMů, což se prý pozitivně projevilo na vyšší dostupné rychlosti u cca 11 tisíc domácností. Rozšiřování přitom neprobíhá jen ve velkých městech, 40 % nových DSLAMů je v obcích do dvou tisíc obyvatel.

Svou infrastrukturu CETIN nabízí dalším operátorům, a to nejen O2. Tiskovku proto spolupořádal poskytovatel Český bezdrát, který navzdory svému názvu drátové připojení nabízí a jedním z nejsilnějších alternativních operátorů s celorepublikovým dosahem. Nově dostupnou rychlost 250 Mbit/s nabízí za 769 Kč měsíčně.

Teoretická maximální rychlost stahování je jedna věc, ale úskalí připojení po telefonních linkách zůstávají. Ať už jde o vzdálenost posledního úseku k zákazníkovi, která velmi ovlivňuje finální rychlost, nebo silnou agregaci a pomalé rychlosti uploadu. O své zkušenosti s tímto typem připojení se můžete podělit v diskuzi pod článkem.

Diskuze (52) Další článek: „Hyperloop Hotel“ vám umožní cestovat přímo v luxusních pokojích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,