Web | Wikipedia

Internet Archive opravil 9 milionů rozbitých odkazů na Wikipedii

Jelikož je Wikipedie ohromné místo s miliony hesly, není jednoduché zajišťovat, že odkazy na stránky třetích stran, ze kterých tato hesla vycházejí, jsou aktuální. Do této údržby se ale pustil Internet Archive, který 9 milionů těchto odkazů „resuscitoval“ a plánuje v této údržbě pokračovat. Píše o tom na svém blogu.

Provedl to tak, že je obnovil pomocí svého archivního nástroje Wayback Machine, který funguje jako stroj času. A nedělal to samozřejmě manuálně, tým v Internet Archive vytvořil bota nazvaného IABot, který na Wikipedii hledal nefunkční odkazy ukazující chybu 404 a automaticky je aktualizoval do jejich archivované verze.

Devět milionů odkazů je jen začátek. Internet Archive tvrdí, že na Wikipedii je jich nefunkčních mnohem více a bude ve snaze pokračovat. Podobným procesem procházejí i odkazy na jiná média než webové stránky, například na e-booky nebo vědecké práce.

Možná aktuálnost odkazů na Wikipedii nezní důležitě, ale ve skutečnosti jde o velice důležitou věc. Odkazy jsou tím, co celé stránce a jejímu obsahu dodává na serióznosti - je pěkné si přečíst encyklopedický článek, ale jakmile se na jeho konci dozvíte, že obsažené informace vycházejí z odkazovaných vědeckých a jiných důvěryhodných textů, víte, že mu můžete věřit.

Bez nich je to ovšem jen loterie, článek může být pravdivý i nemusí. A je známo, že ne všechny informace, které se kdy na Wikipedii objevily, jsou nutně pravdivé. Pokud tak chce člověk s informacemi z Wikipedie pracovat dál, odkazy na externí stránky by rozhodně přehlížet neměl. A je důležité, aby se zachovaly odkazy i na zdroje, které ze své původní URL adresy již zmizely z důvodu vypnutí, přesunu či upgradu hostitelského webu atp.

Diskuze (5) Další článek: Google hodlá zkrotit rozšíření pro svůj prohlížeč Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,