Inteligentní NAS na fotky Monument slibuje funkce Google Photos u vás doma

Trh je zaplavený hromadou NASů s multimediálními funkcemi, nápad na další síťový disk by se tedy mohl jevit jako naprosté obchodní šílenství. Startup Monument Labs je však přesvědčený o opaku a na Kickstarteru zkouší štěstí se svým síťovým diskem Monument.

Na rozdíl od těch ostatních se specializuje výhradně na ukládání a analýzu fotografií. Vlastně by se mělo jednat o jakousi domácí verzi Google Photos, autoři totiž slibují prakticky identické funkce ovšem s tou výhodou, že nebudete limitovaní velikostí úložiště na Google Drive (jen svým vlastním pevným diskem), respektive rozměrem fotografií v případě neomezené kapacity.

47624086
Monument je domácí NAS na fotky

Fotografie z mobilu se do Monumentu dostanou automaticky pomocí synchronizační aplikace, krabička má ale i slot SD pro snadnou archivaci snímků z fotoaparátů. Jakmile zasunete kartu, fotky se automaticky přehrají na disk.

Poté Monument fotografie podobně jako Google Photos automaticky rozřadí podle času, geografické polohy, scény a také osob, protože umí rozeznávat lidskou tvář. Jelikož je krabička vybavená i HDMI výstupem, fotky můžete snadno zobrazit třeba na televizoru.

11907690 376341935
Krabička slibuje inteligentní automatické rozřazení fotek podle obsahu, polohy a času i zobrazení v aplikaci pro mobil a skrze HDMi třeba na televizoru

A kolik si výrobce vlastně za podobný specializovaný fotonas účtuje? Na Kickstarteru začínal na 79 dolarech, nicméně tato várka je již rozebraná. K dispozici jsou tedy ještě kusy za 99 dolarů, přičemž běžná cena po skončení kampaně by se měla pohybovat okolo 200 dolarů. Při ceně do dvou tisíc korun by snad podobná krabička stála za hřích, pět tisíc korun je však už na úzce profilované domácí úložiště přeci jen příliš.

Diskuze (6) Další článek: V americké nemocnici se rozšířil ransomware, musela zaplatit 400 tisíc jako výkupné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,