Technologie | Intel | Grafické karty

Intel Xe bude samostatná grafika od Intelu postavená proti výkonným kartám AMD a Nvidie. Premiéra vypadá na červen

Intel už nějakou dobu vyvíjí vlastní výkonnou grafickou kartu Xe, která by měla soupeřit i s těmi nejvýkonnějšími modely od Nvidie a AMD. Intel již dříve informoval, že nová grafika bude na trhu k dispozici do konce roku 2020, nyní se však objevily náznaky, že to možná bude ještě o trochu dříve.

Šéf architekt v Intelu - Raja Koduri totiž na svém twitterovém účtu zveřejnil fotografii automobilové poznávací značky, ve kterém je velkými písmeny napsáno „THINKXE“. To by nebylo nic tak zvláštního, pro Intel se jedná o významný projekt. V rozích jsou ale uvedené další informace - „JUN“ a „2020“, což rozvířilo spekulace o tom, že se novinky dočkáme již v polovině příštího roku.

Dle dřívějších informací bude grafika postavená na nové architektuře Gen12 a hned na začátku by měly být k dispozici dvě varianty - jedna pro klasický herní segment, který si žádá vysoký grafický výkon a druhá varianta pak bude zaměřená na servery, datacentra a superpočítače coby výpočetní grafická karta.

Výroba hlavního čipu už by měla spoléhat na 7nm technologii a grafiky Intel Xe tak budou mezi prvními, které tento nový výrobní proces dostanou.

gjghj.jpg
Diskuze (19) Další článek: Mezihvězdná kometa 2I/Borisov by mohla pocházet ze sluneční soustavy podobné té naší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,