Intel upravil miniaturní počítač o velikosti SD karty, osadil ho Atomem

Na letošním CESu se Intel pochlubil novou formou počítače – Edison, který v rámci velikosti běžné SD karty obsahuje dvoujádrový procesor Quark, bezdrátovou síť WiFi i Bluetooth LE, paměť a další komponenty pro běh operačního systému a programů. Intel Edison je platforma Intelu pro boj na poli internetu věcí a elektroniky na tělo, kde stejně jako v mobilním segmentu začíná pomalu vládnout ARM.

Jak ale Intel oznámil na svém blogu, rozhodl se první verzi miniaturního Edisonu trochu zvětšit a osadit výkonnějším dvoujádrovým čipem Atom na bázi architektury Silvermont (22 nm). Procesor pracuje na frekvenci 500 MHz a skrze 70pinový konektor lze na vývojové desce použít až 30 rozhraní.

edison.jpg
Původní verze Edisonu s dvoujádrovým Quarkem. S Atomem velikost mírně naroste, ale bude k dispozici více výkonu.

Intel se nevzdává Quarku, v současnosti byla ale priorita nabídnout vyšší výkon, který rozšíří možnosti použití – za cenu mírného zvětšení platformy. První verze Edisonu tak bude díky Atomu kompatibilní se současnými vývojovými nástroji, stejně tak Arduino Ide, Wolfram Language a brzy se objeví i podpora pro Yocto Linux, Python a Node.js. Žádné bližší informace zatím nebyly oznámeny.

Diskuze (8) Další článek: Podívejte se na nejslavnější louku na světě z Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , ,