Intel ukázal, jak funguje přetaktování SSD i s testy výkonu

Na konci minulého měsíce jsme vás informovali o tom, že Intel na IDF představí technologii pro přetaktování SSD pomocí nové betaverze softwaru Extreme Tuning Utility, která funguje s čipsety Intelu.

Na konferenci PAX ale Intel ukázal podrobnosti o této technologii v předstihu, stejně tak ukázky prototypu a rozdíly výkonu. Intel neustále upozorňuje, že se skutečně jedná o prototyp a žádný produkt se zatím na trh nechystá. Vše se teprve rozhodne dle odezvy zákazníků, zaměření je ale jasné – nadšenci do maximálního výkonu a přetaktování.

ssd-oc-1-labels.jpg ssd-oc-2-labels.jpg
ssd-oc-gn-2.jpgssd-oc-gn-1.jpg
Ukázka softwaru od Intelu pro přetaktování SSD a rozdíly ve výkonu (Zdroj: GamersNexus)

Přetaktování SSD dle technologie od Intelu zahrnuje zvýšení frekvence řadiče a sběrnice pro NAND flash paměti. Rozdíly ve výkonu jsou zatím hodně variabilní, ale pohybují se mezi 10 až 20 % především u IOPS a čtení dat, což je poměrně dobré zvýšení výkonu „zdarma“.

Intel ale upozorňuje, že není změřené ovlivnění životnosti SSD a vše bude teprve záležet na tom, zda tato technologie bude vypuštěna oficiálně. Otázkou tak například je, zda by v případě snižování životnosti byli někteří uživatelé schopni vyměnit zvýšení rychlosti za kratší životnost SSD. Spousta náročných uživatelů totiž mění hardware velmi často a starý hardware nemají například déle než jeden rok.

 

Diskuze (15) Další článek: Acer uvedl nový Acer Aspire R7 s Windows 8.1 a čipy Haswell [IFA]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,