Intel ukázal Edison - počítač s velikostí SD karty [CES]

Intel nám před pár měsíci ukázal na vlastní konferenci IDF vyvíjený procesor Quark, který směřuje do hraček jako jsou chytré hodinky či brýle. Nyní ukázal první reálný produkt, jenž tento miniaturní procesor využívá.
Zařízení, které nese označení Edison směle překoná velikostí všechny zařízení typu NUC nebo krabičky postavené na Raspberry Pi. Jeho velikost je totiž totožná s běžnou SD kartou. Na rozdíl od nich však směřuje především do výše zmíněných segmentů – chytrých doplňků.

intel-edison-560.jpg

K samotnému dvoujádrovému 22nm procesoru Quark do miniaturního balení Intel nacpal i Wi-Fi a Bluetooth. Edison běží na Linuxu a dokáže se připojit i k vlastnímu virtuálnímu obchodu s aplikacemi. Zde se otevírá možnost pro šikovné vývojáře a kreativce. A nemusí to být pouze vsunutí do foťáku nebo kamery. Grafický výstup je řešen bezdrátově a základní komunikace pomocí LED diod.
Intel na tiskovce ukázal nečekaný segment, kde by mohl Edison najít uplatnění – péče a dohled nad dětmi. Konkrétně se postaral o propojení inteligentních dupaček Mimo Baby sledující aktivitu dítěte a právě počítače Edison. Ten se postará nejen o zobrazení toho, v jakém rozpoložení dítko zrovna je. Pokud například senzory zjistí, že má hlad, Edison začne přihřívat mléko v lahvi. Možných využití však určitě bude mnohem víc.

Váš názor Další článek: Microsoft monitoruje vaše USB porty a ke všemu nešifrovaně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,