Hardware | Intel

Intel plánuje první SSD typu QLC. Životnost bude ještě nižší než u současných modelů

Na webu obchodu Autobuy se objevila tabulka s chystanými produkty Intelu v kategorii NVMe SSD. Jde o modely řad 545s až 760p s kapacitami do 2 TB. Čtyři z pěti využívají technologii TLC, zároveň zde ale najdeme vůbec první úložiště s technologií QLC. Ta umí do jedné buňky uložit čtyři bity, v případě TLC jsou to bity tři, u MLC dva a SLC jeden. Celkem logicky díky tomu disky nabídnou větší kapacity s levnějšími cenami. Zároveň to ale znamená výrazná negativa.

RPyLYGPqKPMaHa68.jpg
Informace o nových úložištích Intelu (zdroj: Techpowerup)

Podle tabulky bude model 660p k dispozici v kapacitách 512 GB, 1 TB a 2 TB. U nejmenšího modelu můžeme podle Tom`s Hardware očekávat cenu kolem sta dolarů. Ke zlevnění tedy určitě dojde. Zároveň ale bude záležet především na životnosti takového úložiště.

Aktuální modely s TLC často vykazují zpomalení přenosů už po prvním roce používání a u QLC by to mohlo být ještě horší. Bohužel je to jedna z vlastností, kterou testy a recenze neodhalí, uvidí se tak až časem.

Nová úložiště s technologií QLC se na trh dostanou letos. K prvním bude tedy patřit Intel a podobné modely můžeme čekat i od dalších výrobců. Už loni v létě se vývojem pochlubila Toshiba.

Diskuze (5) Další článek: Bylo to jako zázrak: Před deseti lety vytáhl Steve Jobs z obálky Macbook Air

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,