Intel | Procesory

Intel na svém webu nečekaně odhalil architekturu Ice Lake. Půjde o druhou 10nm generaci

  • Na webu Intelu se objevily první zmínky o architektuře Ice Lake
  • Půjde o druhou generaci využívající 10nm proces
  • Dorazit by měla v druhé polovině příštího roku

Původně jsme měli montovat první 10nm procesory od Intelu do sestav už před dvěma lety – alespoň to ukazovaly plány Intelu uveřejněné v roce 2011. Ty však byly značně smělé a vinou různých faktorů (chybějící konkurence, složitější vývoj, tlak na maximalizaci výtěžnosti) si minimálně rok počkáme. Prvními 10nm procesory budou ty s architekturou Cannon Lake, Intel se však nečekaně pochlubil i další generací, ty bude pojmenována Ice Lake.

10nm+

Intel v minulosti na různých prezentacích a konferencích samozřejmě odhaloval svoje plány ve vývoji – v nich jsme se však vždy dozvěděli pouze odhady toho, kdy by měly nové výrobní procesy dorazit. Firma však nikdy nepustila na veřejnost více informací a jména vzdálenějších architektur už vůbec. Přístup Intelu se však v posledních měsících, pravděpodobně i v reakci na úspěch Ryzenu, značně mění. Můžeme tak pozorovat otevřenější marketing, jehož produktem je i odhalení architektury Ice Lake na oficiálním webu. Najdeme ji v seznamu, který vysvětluje všechna aktuální i nadcházející kódová označení procesorů a čipsetů.

Architektury Intelu:

  • Sandy Bridge (2. generace; 32 nm; 2011)
  • Ivy Bridge (3. generace; 22 nm; 2012)
  • Haswell (4. generace; 22 nm; 2013)
  • Broadwell (5. generace; 14 nm; 2014)
  • Skylake (6. generace; 14 nm; 2015)
  • Kaby Lake (7. generace; 14 nm+; 2016)
  • Coffee Lake (8. generace; 14 nm++; 2017)
  • Cannon Lake (10 nm; 2018)
  • Ice Lake (10 nm+; 2018-2019)
  • Tiger Lake (10 nm++)

Ice Lake bude druhou architekturou postavenou na 10nm litografii, Intel u ní však již uvádí označení procesu 10nm+. Jde o druhý ze tří postupných kroků aktuálního vývojového cyklu Intelu Proces-Architektura-Optimalizace. Přináší lepší efektivitu či možnost vyšších taktů. Ostatně to stejné můžeme vidět u aktuálních generací – Skylake (14 nm), Kaby Lake (14 nm+) a Cofee Lake (14 nm++).

Zmenšený výrobní proces se jako první dostane do notebooků – Cannon Lake totiž dorazí v první polovině příštího roku s úspornými modely s TDP do 15 W. Výkonnější mobilní procesory s TDP nad 35 W se budou spoléhat na letošní Coffee Lake.

Osm jader?

Zatímco u desktopových procesorů Coffee Lake, které budou představeny za pět dní již známe konfiguraci některých modelů, jako je nejvýkonnější Core i7-8700K (šestijádro na základním taktu 3,7 GHz), u Ice Lake můžeme spíše spekulovat.

Teoreticky by však vedle vyšší efektivity či vyššího IPC mohlo dojít také k navýšení počtu jader – v případě nejvyššího modelu se tak hovoří o osmi fyzických jádrech a šestnácti vláknech. Téměř jistá je potom nekompatibilita s paticí LGA 1151, kterou využijí naposledy letošní procesory Coffee Lake.

Pokud Intel dodrží aktuálně nastavený cyklus, pak bychom měli procesory Ice Lake očekávat příští rok na přelomu léta a podzimu, tedy nějakých 12-15 měsíců po představení letošního Coffee Lake. Nikde však není psáno, že se nemůže vydání zaseknout například vinou složitější optimalizace výtěžnosti. A co nás čeká po Ice Lake? Dalším stupněm bude 10nm architektura s pravděpodobným názvem Tiger Lake.

Intel nedávno také uvedl akcelerátor neuronových sítí o velikosti flash disku:

Diskuze (11) Další článek: Umělá inteligence z MIT se postará o to, aby se videa při streamování nikdy nesekalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,