Intel | Čipy | Datacentra

Intel má problém s integrovanými Atomy, umírají i v zařízeních od Cisca nebo Synology

Ještě před uvedením nových procesorů Zen od AMD se objevuje nová významná aféra, která se týká procesorů od Intelu. Konkrétně jde o Atomy řady C2000, které se používají hlavně v zařízeních určených pro sítě nebo jako úložiště.

Jak informoval The Register, u procesorů se vyskytuje problém s degradujícími obvody hodinového signálu, kvůli kterému pak zařízení pochopitelně vůbec nenaběhnou a nefungují.

Intel si je tohoto problému vědom a má již vyřešenou hardwarovou „opravu“ v rámci základní desky, na kterou vyčlenil i speciální finanční rezervu pro pokrytí záruk. Intel rovněž udělal potřebné úpravy v samotném návrhu, aby k této chybě u budoucích vyrobených čipů nedocházelo.

Vzhledem k tomu, že na těchto procesorech staví produkty i velcí výrobci, nelze se divit, že došlo k oficiálním oznámením od Cisca (seznam postižených produktů) nebo Synology. Zákazníci by tak měli o tomto problému vědět v předstihu, i když u nich třeba zatím vše funguje, jak má. Přesný rozsah problému týkající se kvality čipů od Intelu není známý, ale jen doufejme, že se jedná o výjimku, která se jednou za čas stává i konkurenčním výrobcům čipů.

Foto: Am + Mo (CC BY 2.0)

Diskuze (23) Další článek: Máte předplatné Office? Tady se můžete podívat, co brzy získáte za novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,