Technologie | Intel | Počítače

Intel Element: kompletní počítač, který se jako karta zasune do slotu PCI Express

  • Intel ukázal nový koncept miniaturního počítače
  • Má formu karty, která se zasune do slotu PCI Express
  • Intel chce vzkřísit modulární počítače

Na prezentaci v Londýně Intel nečekaně představil zcela nový koncept miniaturního počítače, který ale nemá žádné kabely a ani nepatří na váš stůl. Jeho místem je paradoxně již funkční desktopový počítač.

Intel Element, jak se tento koncept nazývá, je totiž kompletním počítačem na jedné malé desce, která se podobně jako grafické či jiné karty zasouvají do slotu PCI Express.

Všechny komponenty na kartě

Element od Intelu není nějakým polotvarem, který by obsahoval například jen pár vybraných komponent, vyžadoval externí adaptér do zásuvky a podobně.

Na jedné kartě s tloušťkou dvou slotů, podobně jako výkonné grafické karty s většími chladiči, se totiž nachází vše, co tvoří počítač  – procesor, integrovaný grafický čip, operační paměť, rychlé úložiště i napájecí zdroj.

Intel Element je cílen zatím hlavně na profesionální oblast, obsahuje tedy BGA variantu procesoru Xeon. Pro rychlé úložiště jsou dokonce připravené dva sloty M.2 a pro operační paměti pak dva sloty pro so-dimm LPDDR4. To vše ale rozhodně není finální konfigurace, takže by se to mohlo nakonec změnit a Intel tak může například použít i procesor pro koncové zákazníky a nabídnout řešení i pro běžné uživatele..

Vše je integrované a chlazené jedním chladičem. Jak lze vidět na fotografiích prototypu, který Intel stále ještě vyvíjí, kromě 75 W z PCI Express pak Element ještě vyžaduje externí osmipinové PCI Express napájení s dalšími 150 W (celkově 225 W). Takový příkon dnes mají grafické karty vyšší střední třídy.

Spousta portů i použitelná výbava

Vzhledem k tomu, že se jedná o kompletní počítač, nesmí chybět ani potřebné porty a další výbava. Element má v této fází dva USB-C s podporou Thunderbolt 3.0 (40 Gb/s), dva gigabitové porty ethernet, čtyři klasické USB 3.0 (USB-A) a HDMI výstup na displej či televizi. K dispozici je i Wi-Fi.

Je třeba upozornit, že se stále jedná o prototyp, který se ještě bude upravovat a rozvíjet. Desktopovou verzi procesoru například Intel možná nahradí výkonými mobilními verzemi. Rovněž je otázkou, jak to bude s podporou PCI Express. Současný prototyp sice běží na PCI Express 3.0, příští rok už ale Intel chystá PCI Express 4.0, která přináší dvakrát vyšší propustnost a pro takové zařízení je tak vhodnějším startem bez většího omezení.

První verze začátkem roku 2020

Dle Intelu bychom se první generace Elementu (název rovněž není finální) mohli dočkat příští rok, protože ke konci prvního čtvrtletí roku 2020 dostanou finální návrhy i OEM výrobci. Podobně jako u běžných počítačů se do výroby pustí několik partnerů a měli bychom se tak dočkat různých variant od různých výrobců podobně jako u klasických miniaturních počítačů.

Intel už má dle informací plány na další generace a celý koncept zapadá do strategie Intel NUC, což jsou samostatné miniaturní počítače. Možná se dočkáme různých konfigurací, které budou zahrnovat třeba i novou výkonnou grafickou kartu Intel Xe, speciální programovatelné FPGA čipy a další moduly.

K čemu a proč?

Zásadní otázkou ale stále zůstává, k čemu je vlastně takové řešení dobré a proč? Asi nejvíce to připomíná dávné doby, kdy počítače byly modulární a pomocí dodatečných karet se jim zvyšoval výkon a další parametry.

Intel v tomto konceptu vidí návrat této doby. Částečně to má svůj důvod - nákupní intervaly počítačů se prodlužují a výměna komponent je pro většinu běžných uživatelů komplikovaná - vše se musí rozebrat, musí se řešit kompatibilita a třeba výměna procesorů je pro neznalé poměrně složitá.

S Intel Element stačí otevřít skříň, zasunout kartu a hned máte nový počítač s využitím stávajících hostovaných zdrojů jako je základní procesor na desce, napájecí zdroj a podobně. Profesionálům to umožní snadno provozovat několik počítačů v jedné skříni bez nutnosti virtualizace, která neřeší všechny potřebné případy.

Použitelnost tohoto konceptu se bude pochopitelně odvíjet od ceny, která musí reflektovat to, že se jedná o upgrade a musí být výhodnější, než nákup nového počítače.

Diskuze (23) Další článek: Lidstvo exoplanety kolonizovat nebude. Alespoň to tvrdí čerstvý nositel Nobelovy ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,