Intel chystá integrované snímače do notebooku ve stylu Kinectu

Intel se pouští i do oblasti rozpoznávání gest pomocí pokročilých kamer, které dokážou snímat i hloubku obrazu a tedy vzdálenost objektů v prostoru.

Po první takové kameře v podobě Creative Interactive Gesture Camera, se objevila další generace Senz3D, která by se měla na trhu objevit v posledním čtvrtletí tohoto roku. S integrací do zařízení Intel počítá v druhé polovině roku 2014.

Jedním z výrobců, který s Intelem na vývoji spolupracuje, je i společnost SoftKinetic, která na letošním Computexu ukázala technologické demo tohoto řešení.

softkinetic2013-06-04-01.03.45mat800.jpg
Už teď je nový systém pro trojrozměrné zpracování obrazu poměrně malý (Zdroj: Engadget)

Prototyp zatím neobsahuje klasickou kameru s vysokým rozlišením, ve finálním produktu by ale měli mít výrobci prostor integrovat vlastní webkameru dle potřeb. Vyvíjený modul má tak 3D kameru Senz3D od společnosti Namuga, která je založená na technologii time-of-flight. Celý systém je už v této fázi poměrně malý (7 × 1,2 cm) a bude ho tak snadné integrovat přímo do displejů například v notebooku.

softkinetic2013-06-04-01.00.46mat800.jpg softkinetic2013-06-04-01.02.11mat800.jpg softkinetic2013-06-04-01.07.00mat800.jpgUkázka současných kamer a snímacího softwaru (Zdroj: Engadget)

Microsoftu tak vzniká konkurence, která je sice v jiném segmentu, ale může znamenat ztrátu exkluzivity, která je u Kinectu už nezvykle dlouho. Velké řešení zkoušel prosadit i Asus, ale bez úspěchu. Naštěstí nejde pouze o hardware, ale i software a s tím je Microsoft zatím hodně v předstihu.

Do oblasti rozpoznávání se hrne mnoho společností, takže to vypadá, že pokrok v této oblasti půjde v nejbližší době velmi rychle kupředu, stejně jako to bylo možné pozorovat například mobilních platforem s čipy ARM.

Diskuze (5) Další článek: MSI MouseBook: koncept touchpadu, který lze vyndat a použít jako myš

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,