Ingress po roce stále funguje, otevře se všem uživatelům Androidu

Loni na podzim byla spuštěna hra Ingress. Za tajuplným a pozvánkami omezeným projektem stál přímo Google, byť skrze společnost Niantic Labs. A o co šlo? Hra propojila reálné prostředí s virtuální realitou, využila chytré telefony a přenou geolokaci. Exkluzivita daná omezenými pozvánkami a globální rozdělení hráčů na dva soupeřící tábory, to vše lákalo k vyzkoušení. Z Ingress se na pár měsíců stala pro některé uživatele chytrých telefonů s Androidem hotová mánie. Hra stále funguje, i když už nebudí takovou pozornost. Postupně byla vylepšena, trochu se změnila i některá pravidla. Ale co hlavně, chystá se ukončení betaprogramu a otevření hry všem.

Ingress na Androidu.pngIngress na Androidu.pngIngress na Androidu.pngIngress na Androidu.png
Ingress na Androidu.pngIngress na Androidu.pngIngress na Androidu.pngIngress na Androidu.png
Ingress: mobilní aplikace, která propojuje virtuální svět portálů s reálným prostředím. Cílem je sbírat energii, obsazovat rezonátory u portálů a ty následně řetězit do polí. Protivníci mají ale stejné ambice.

Provozovatelé Ingress na Google+ zmiňují, že pro ně bude 14. prosinec 2013 největším mezníkem od samotného uvedení hry. K zapojení do hry už nebude nutné mít pozvánku, připojit se bude moci kdokoli s chytrým telefonem s Androidem. Stávající hráči pak dostanou speciální „medaili zakladatele“ a kdo dosáhl úrovně 5, získá i speciální výbavu do hry. Provozovatelé dále vyberou pět doposud nejaktivnějších hráčů z celého světa, kterým bude zaplacena letenka do San Francisca, kde se setkají s tvůrci hry.

Hra samotná spočívá na dobývání tzv. portálů, což jsou virtuální prvky umístěné v reálných místech. „Vidět“ je můžete jen skrze chytrý telefon se speciální aplikací. Po dobytí portálů se mohou tyto spojovat do polí, které pak vyznačují zabrané území. Jednoduchý princip hry je vyšperkován futuristickým příběhem a složitějšími mechanismy, jak o portály bojovat, což nabádá k týmovému zapojení. Hra nikdy nekončí, jsou zde jen dílčí cíle – dobýt portály a jimi dané území, toto území udržet a aktivní účastí ve hře zvyšovat osobní skóre. Je to ale v zásadě nekonečný boj mezi modrými a zelenými.

Přečtěte si o Ingress více:

Pro nováčky bude vstup do hry radikálně odlišný od těch, kteří stáli při jejím vzniku – to totiž byla virtuální mapa prázdná. Teď už je plná elementů hry. O to rychleji lze ale ve hře postupovat. K dosažení elitních pozic to chce nicméně stále hodně času, trpělivosti a prochozených kilometrů.

Hra Ingress ukazuje možnosti využití rozšířené reality a rovněž je bohatým zdrojem dat pro Google. Hráči se totiž po světě prochází s chytrými telefony, které mají aktivovanou GPS a datové přenosy. Ve finále tak pomáhají zpřesňovat lokaci na základě mobilních sítí a Wi-Fi, což ve finále ocení všichni uživatelé Google map.

Diskuze (15) Další článek: Financial Times: PPF převezme Telefóniku ještě v tomto týdnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,