Informátor Edward Snowden prchá do Ekvádoru

Z Edwarda Sniowdena se po vzoru Juliana Assangeho stává další kybernetický psanec na útěku. Krátce poté, co na veřejnost unikly zprávy o tom, že Spojené státy požadují po Hongkongu vydání Snowdena zpět do Ameriky, kde mu hrozí až desetiletý trest a pokuta za krádež vládních dokumentů a únik citlivých dat, opustil Snowden ostrovní zemi a přes Rusko bude pravděpodobně žádat o politický azyl v Ekvádoru, či jiné zemi.

Edward Snowden.png
Guardian natočil s „whistleblowerem“ rozhovor přímo na Hongkongu

Ekvádorský ministr zahraničních věcí už sice na Twitteru potvrdil, že Snowden míří právě do jeho země. Původně se ale předpokládalo, že cílovou stanicí bude Island. Snowden se ale stejně tak může zdržet v Moskvě.

Proč Hongkong nevyšel vstříc USA, se kterými má podepsanou dohodu o vydávání? Nejspíše proto, že to Čína udělala Americe natruc. V oficiálním vyjádření sice Hongkong jako hlavní důvod uvedl nedostatek důkazů pro zadržení Snowdena a jednání o jeho vydání, do hry ale nejspíše vstoupila vysoká politika.

Asijské velmoci se totiž pochopitelně hodí, že mají USA problémy s bezpečnostními úniky, ze kterých mimo jiné vyplynulo i to, že Amerika aktivně odposlouchává také obyvatele Hongkongu a pevninské Číny. Edward Snowden přitom přislíbil, že bude postupně zveřejňovat další kauzy.

Volba Ekvádoru jako cílové země není náhodná, Snowden totiž prý neprchá na vlastní pěst, ale s pomocí lidí okolo portálu Wikileaks. O azyl v Ekvádoru usiluje i Assange, který se už dlouhé měsíce ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Pokud ji opustí, bude zatčen a deportován do Švédska, kde o něj mají zájem tamní soudy a odkud by mohl být dle svých slov definitivně deportován do USA.

Ještě pár měsíců a Tom Clancy bude moci napsat další román.

Diskuze (31) Další článek: Facebook se chce stát zpravodajskou sítí, připravuje službu Reader

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,