Věda | Indie | Superpočítače

Indie začala s výstavbou nových superpočítačů. Zatím dokončila 3 z plánovaných 60

Indie se v rámci nového modernizačního plánu snaží rychle naskočit na nové technologie a řada z nich je závislá na infrastruktuře v podobě výkonných superpočítačů. Indický úřad pro vědu a technologie (DST) proto stanovil plán výstavby superpočítačů, kterých má být do roku 2022 celkem 60.

Dle informací webu Livemibnt už byly dokončené první tři superpočítače, přičemž v první fázi projektu by mělo být dokončeno 6 superpočítačů. Indie chce jít cestou co nejlevnější stavby s tím, aby co nejvíce součástek pocházelo od lokálních výrobců.

V druhé fázi, která odstartuje příští rok, by mělo být dokončeno dalších 10 superpočítačů a ve třetí fáze pak zbytek. Kompletní složení by mělo už poté probíhat přímo v Indii s tím, že pouze procesory budou řešené pomocí externích dodavatelů.

Nejen počítače, ale i vlastní procesor

Plánované náklady na výstavbu všech superpočítačů by měly být kolem 633 milionů dolarů, přičemž jednotlivé superpočítače budou umístěné v různých laboratořích, univerzitách a dalších kritických místech po celé Indii.

Přes tři tisíce lidí už získalo prvotní školení s ovládáním a využití superpočítačů a očekává se, že vysoký výpočetní výkon bude použitý pro různé oblasti vědy a techniky - předpověď počasí, správa pohrom, výzkum biologie, správa povodní, výzkum léků a samozřejmě fyziky či chemie obecně.

Všechny superpočítače budou zapojené do National Knowledge Network, takže bude možné v případě potřeby využít výpočetní výkon více superpočítačů pro jednu společnou úlohu.

Do budoucna Indie plánuje, že bude mít i vlastní procesor na bázi RISC-V, takže její superpočítače budou zcela nezávislé na dodavatelích z jiného státu.

Diskuze (40) Další článek: Začala certifikace Wi-Fi 6. Bezdrátové sítě budou rychlejší a lépe poběží i v ucpaném pásmu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,