Implantabilní robotické zařízení pomáhá srdci správně pumpovat krev

Konečně je tu způsob, jak opravit zlomené srdce – i když v poněkud jiném smyslu, než vás teď nejspíš napadlo. Vědci totiž vyvinuli implantabilní robotické zařízení, které pomáhá poškozeným či selhávajícím srdcím správně pumpovat krev.

„Zkombinovali jsme pevné vyztužení s měkkými robotickými pohony, abychom jemně, ale účinně pomohli nemocné srdeční komoře efektivně pumpovat krev,“ uvedl kardiochirurg Nikolay Vasilyev z Boston Children's Hospital.

Nikolay a jeho kolegové tento aparát vlastně představili už před několika měsíci, ale od té doby ho ještě vylepšili. Nová verze dokáže selektivně podporovat buď levou, nebo pravou srdeční komoru – což může zachránit život řadě pacientů s vrozenou srdeční chorobou postihující pouze jednu stranu dotyčného orgánu.

Klepněte pro větší obrázek

Jednou z největších výhod tohoto řešení je, že krev nepřichází do přímého kontaktu s „robotem“. Díky tomu lze předejít komplikacím, které mohou nastat při použití stávajících srdečních pump.

„Tok krve pumpou vždy vyžaduje, aby pacient trvale užíval antikoagulační léky zabraňující srážení krve,“ vysvětlil Vasilyev. „Udržet správnou rovnováhu léků, může být velmi obtížné – zejména u pediatrických pacientů, kteří jsou tak vystaveni riziku nadměrného krvácení nebo nebezpečného srážení.“

Zařízení již bylo testováno na prasečích srdcích, ale dosavadní experimenty nezahrnovaly permanentní implantaci do živého zvířete. Podle odborníků jde o další důležitý krok, který ukáže, zda robotické srdce dokáže pracovat po dobu několika měsíců. V případě úspěchu budou následovat klinické studie na lidech.

Zdroj: Boston Children's Hospital

Diskuze (2) Další článek: Jako laserové dělo uvnitř hlavy: Kochleární implantáty mohou být záchrana pro neslyšící

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,