IFA 2014: hodinky, notebooky, televize i chytrá domácnost

V Berlíně startuje největší evropský veletrh spotřební elektroniky. Kromě kopy mobilů a tabletů se očekávají i nové notebooky a chytré hodinky. Ke slovu se dostane i virtuální realita.

Zítra oficiálně v Berlíně začne jeden z největších technologických veletrhů IFA 2014. Zatímco v minulosti mu velcí výrobci nevěnovali přílišnou pozornost a nové produkty si nechávali na jiné akce, v poslední době se tento trend změnil. Do Berlína v září míří zástupci všech velkých výrobců elektroniky (samozřejmě s výjimkou Applu), kteří zde představují nové produkty pro nadcházející předvánoční sezónu.

Stejně jako v případě amerického veletrhu CES, který se každoročně koná začátkem ledna, se jedná o veletrh potřební elektroniky. Také zde se tedy vedle notebooků, telefonů, televizí či chytrých hodinek objeví větší množství produktů do chytré domácnosti. Výjimkou nejsou ledničky nebo pračky.

Většina novinek bude představena ještě před oficiálním pátečním startem veletrhu, kdy se ve středu a ve čtvrtek konají novinářské dny. Právě do těchto termínů jsou naplánované prezentace Samsungu, Lenova, Asusu, Aceru nebo Sony.

Na Živě.cz se zaměříme na sledování počítačových novinek, AVmania.cz sleduje ty televizní a o nových telefonech a tabletech, kterých taktéž nebude málo, si můžete přečíst na Mobilmanii. Zajímavou by mohla být především prezentace HTC, na které by měl být představen první smartphone s Androidem postavený na 64bitovém procesoru od Qualcommu. Samotný výrobce čipů na to upozornil na svém Twitteru.

Notebooky v Berlíně vystřídají hodinky

Minulý rok se IFA nesla ve znamení notebooků. Snad každý výrobce zde ukázal několik nových modelů. Ani letos nebudou přenosné počítače chybět, hlavní pozornost by na sebe však měly strhnout chytré hodinky. Platformou, kolem které by se měly nové modely točit je Android Wear.

Nové přírůstky předem ukázal Samsung (ač se systémem Tizen) a také LG. Právě na veletrhu IFA by se do této nové produktové kategorie měli přidat i další výrobci. Už víme, že tak učinil Asus, který včera představil hodinky ZenWatch, nové hodinky SmartWatch 3 uvedlo také Sony. 

887597160 
Nové chytré hodinky od Sony rovněž běží na Androidu Wear

Konkurence pro Oculus?

V kategorii virtuální reality se zatím nejvíc mluví o Oculusu Rift, nyní pod křídly Facebooku. Svoje brýle vyvíjí i Sony pro svoji konzoli a pozadu nechtěl zůstat ani Samsung. Ten na včerejší tiskovce vedle nových smartphonů předtavil Samsung Gear VR. Brýle pro virtuální realitu, které jako zobrazovač využíjí nový Galaxy Note 4

Celé to funguje podobně jako kartonová skládačka Cardboard od Googlu. Telefon se zasadí do brýlí, obraz se rozdělí a čočky zajistí ostré vidění i na blízkou vzdálenost. Senzory v telefonu zajistí snímání pohybu a využít lze i fotoaparát k promítání reálného obrazu do virtuálního světa. 

678009448

Vypadá to podobně jako Oculus Rift a funguje to úplně podobně, ba přímo stejně. Na vývoji zařízení a dodávce softwaru spolupracoval Samsung právě s Oculusem. Samostatně vyvíjený ovladač ale tato novinka Samsungu neohrozí, ten by měl být cenově dostupným příslušenstvím pro PC. Samsung Gear VR přitom bude drahé příslušenství k jednomu velmi drahému tabletofonu...

Budou i notebooky a nové monitory

Ač nás letos nečeká taková nálož přenosných počítačů jako loňský rok, nových modelů se určitě dočkáme. Jedním z výrobců, kteří chystají berlínskou premiéru je Lenovo. To by mělo ukázat nástupce povedeného konvertibilního notebooku Helix. Jedná se ultrabook s odpojitelných displejem a povedenou klávesnicí doplněnou o trackpoint. Jedenáctipalcový displej by měl nabídnout rozlišení Full HD. Kromě základní klávesnice bude možné k displeji připojit i dokovací stanici, která se kromě dalších konektorů postará i o prodloužení výdrže k hranici dvanácti hodin.

lenovo-thinkpad-helix1.jpg
Původní model Lenovo ThinkPad Helix

O nové modely se také rozroste rodina Chromebooků. Svého zástupce již ukázala Toshiba, když představila model Chromebook 2. Nabízí displej s panelem IPS a rozlišením Full HD a pohání jej procesor Intel Celeron. Model bude dostupný s kapacitami 2 a 4 GB a měl by se prodávat za ceny 249 – 329 dolarů. Kromě toho Toshiba předvedla i tři nové notebooky. Chromebook se čeká i od Aceru, který jako první představil model s procesorem Nvidia Tegra K1.

Několik notebooků bylo představeno již před veletrhem, některé jsou oznámeny prostřednictvím tiskové akce, méně významné se pak prostě jen objeví na veletržních stáncích. Podobně to platí pro oblast monitorů, které na veletrhu IFA doprovází přehlídky nových televizorů. Na Živě.cz se o všech podstatných počítačových novinkách dozvíte.

Chytrá domácnost

Velké pozornosti se dostane přednášce Tonyho Faldella, zakladatele společnosti Nest. Ta stojí z úspěšným termostatem a systémem pro řízení domácnosti. Očekávají se novinky z vývoje, který již nyní spadá pod Google.

Kromě toho se však můžeme těšit na novinky, které se budou pomalu nabalovat na nové systémy Googlu a Applu (HomeKit). Kromě termostatů to budou bezpečnostní prvky, již zmíněné lednice a pračky či běžné spotřebiče jako jsou mixéry či kávovary. V návaznosti na zákaz výroby vysavačů s vysokým příkonem se očekávají i nové úsporné vysavače včetně těch robotických.

Opomenout nesmíme ani nové modely televizí. Stejně jako na CESu se budou chtít výrobci pochlubit svými nejvyššími modely s vysokým rozlišením 4K a zahnutými displeji. Předvedou se určitě samotní výrobci panelů – Sony, Samsung a LG, z nichž všichni disponují prototypy zahnutých 4K panelů. První zahnutý model by mohl ukázat i Panasonic, který tento trend zatím úspěšně ignoruje.

Spotify do televizorů

V současné době je možné poslouchat hudbu pomocí Spotify pouze na televizích Phillips, které běží na Androidu. Dalším výrobcům je zatím streamováí hudby ze Švédska zapovězeno. Změnit by se to mělo s rozšířením programu Spotify Connect, který byl původně zamýšlen pro bezdrátové reproduktory. Právě na berlínském veletrhu by měly Švédové oznámit spolupráci s dalšími výrobci chytrých televizí, mezi něž by měli patřit minimálně Samsung a Panasonic.

philips_streamium_with_spotify.jpg
Program Spotify Connect má za úkol rozšířit streamování hudby i na zařízení bez tradičních operačních systémů
Diskuze (3) Další článek: Asus EeeBook - kladivo na Chromebooky (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,