Facebook | Fake News

I v Německu mají problém. Facebook musel při volbách smazat desetitisíce falešných účtů

Sociální síť Facebook zveřejnila ve středu shrnutí svých snah, jak se snažila během německých voleb, které proběhly minulý víkend, zamezit šíření falešných zpráv. Vyplývá z něj, že musela smazat desetitisíce falešných profilů, jež se pokoušely ovlivnit myšlení lidí.

„Mazání nezabránilo šíření falešných zpráv během těchto voleb kompletně – docílilo ale toho, že dezinformace se šířily méně a byla menší šance, že se lidem zobrazí v jejich News Feedu. Míra falešných informací na Facebooku tak byla poměrně malá,“ vysvětloval v prohlášení viceprezident Facebooku Richard Allan.

Jeden ze způsobů, jak se společnosti podařilo falešné zprávy dostat pod kontrolu, byly tzv. Related Articles. Pod každou zpravodajskou zprávou jsou k nalezení zprávy podobného tématu od jiných zdrojů, takže si člověk o informaci může přečíst z různých úhlů pohledu.

Další taktikou bylo použití vlastních systémů strojového učení, které spam a podobný pochybný obsah rovnou odstraňovaly. A poslední věcí, kterou Facebook zakomponoval, bylo jakmile uživatel navštívil článek o volbách, stránka našla způsob, jak člověku zobrazit i názory konkurenčních stran.

Allan také uvedl, že síť odstranila během září desetitisíce falešných účtů, jež se snažily s volbami manipulovat. To je mnohem vetší číslo než o kterém mluvil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg ve svém posledním pojednání, kde na téma integrity voleb napsal, že Facebook smazal „jen“ tisíce účtů.

Problém s dezinformacemi a falešnými zprávami tak při volbách postihl ve velkém i Německo. Dobrou zprávou ale je, že sociální síť se od amerických prezidentských voleb poučila a zavedla taková opatření, která lidi skutečně chrání. „Dokud tu budou takoví jedinci, kteří se snaží poškodit demokratické procesy, budeme úzce spolupracovat s našimi partnery – vládou i veřejností – abychom naši platformu ochránili,“ uzavřel souhrn Allan.

Jak bojovat proti fake news?

Diskuze (13) Další článek: Google nejspíš pracuje na high-end verzi svého chytrého reproduktoru Home

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,