Virtuální realita | HTC Vive

HTC ukázalo levnější brýle Vive pro virtuální realitu. Budou kompletně samostatné

  • HTC Vive standalone bude fungovat kompletně bez počítače či smartphonu
  • Mozkem bude výkonný mobilní Snapdragon 835
  • O softwarovou část se postará Viveport, na němž běží i velké HTC Vive

Na veletrhu ChinaJoy ukázalo HTC část nového zařízení pro virtuální realitu, které má být na rozdíl od aktuálních brýlí Vive kompletně samostatné. Prozatím jej označuje jako Vive Standalone a půjde o podobný koncept, který nedávno firma představila společně s Googlem.

O maximální možný výkon (v měřítku mobilního segmentu) se postará Snapdragon 835, který ve své kategorii aktuálně patří k absolutnímu high-endu. I tak je ale zřejmé, že si v této virtuální realitě budou uživatelé vychutnávat pouze malé, nijak náročné hry. Víc se pravděpodobně bude také zaměřovat na aplikace. Tomu napovídá i rozlišení, které by se mělo pohybovat kolem Full HD pro každé oko. To je poměrně málo, takže tomu vývojáři budou muset přizpůsobit i obsah – u her se tak budeme setkávat především s kreslenou grafikou, u níž není nízké rozlišení tolik limitující.

Vive Standalone bude vedle procesoru od Qualcommu využívat také jeho kompletní řešení pro virtuální realitu. To obsahuje především systém sledování v prostoru, monitoring pohybů hlavy a další potřebné senzory.

Pouze pro Čínu?

Už od května víme, že HTC spolupracuje s Googlem na samostatných brýlích, které by fungovaly na platformě Google Daydream. Ta je aktuálně používána stejnojmenným zařízení, které však pracuje na tradičním konceptu smartphonu zasunutého do VR adaptéru. Zároveň ale Google nabízí prostor pro vývojáře, a to jak pro vývoj aplikací či her pro virtuální realitu, tak jejich distribuci.

Daydream však není dostupný v Číně, kde by HTC a Google narazili na přísné legislativní požadavky omezující působení zahraničních firem. I proto bude HTC Standalone fungovat na vlastní softwarové platformě Viveport. Tu znají uživatelé HTC Vive, kde je postavena na technologii Steam VR. HTC navíc přidalo i obchod s VR hrami a aplikacemi, kde je možné obsah předplatit nebo zakoupit za plnou částku.

Není tak zcela zřejmé, zda bude Vive Standalone dostupné na globálním trhu, nebo jen v Číně. Na konferenci zástupci společnosti uvedli, že vývoj obou zařízení probíhá paralelně a nově oznámené brýle nijak neovlivní společné přípravy VR brýlí Daydream s Googlem.

Celkem logicky potom nevíme nic o ceně nebo dostupnosti. HTC uvádí pouze to, že půjde o levnější zařízení, které si bude moci dovolit větší množství uživatelů. Ve výsledku to bude pravděpodobně znamenat částku kolem desíti tisíc, kam směřuje i Microsoft se svou Mixed Reality. To sice bude mnohem méně než v případě velkého HTV Vive, na druhou stranu, cena Oculusu Rift spadla ke 14 tisícům.

Aktuální HTC Vive:

Diskuze (3) Další článek: Jak vyhubit veškerý život na Zemi: vědci zkoumali tři možné scénáře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,