HP Sprout: interaktivní počítač s 3D kamerou i projektorem

HP představilo zcela novou formu interaktivního počítače, který se ovládá hlavně dotykem. Obsahuje 3D kameru pro snímání objektů a projektor pro interaktivní pracovní plochu.

Společnost Hewlett-Packard v poslední době prezentuje spoustu zajímavých nových technologií, směrů a tentokrát překvapila opravdu zajímavým interaktivním počítačem, který boří nutnost ovládání pomocí klávesnice a myši a naopak přináší spoustu dotykové interaktivity a propojení virtuálního a reálného světa.

HP Sprout: základem je počítač v monitoru

HP Sprout je postaven okolo normálního počítače v monitoru. V tomto případě má displej s úhlopříčkou 23 palců a rozlišením Full HD, který podporuje dotykové ovládání až deseti prstů najednou (multitouch).

c04490446.png
HP Sprout je počítač v monitoru, ale má něco navíc

Zatím je k dispozici pouze jediná konfigurace s čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-4790S na frekvenci 3,2 GHz (Turbo až 4 GHz, TDP 65 W), který má sice integrovaný grafický čip Intel HD 4600, počítač je ale vybaven ještě samostatnou grafikou Nvidia GeForce GT 745A s 2 GB paměti DDR3.

c04490581.png
Pohled na zadní stranu HP Sprout

Operační paměť má kapacitu 8 GB a je rozšiřitelná až na 16 GB. Úložiště je tvořené hybridním 1TB modelem, který má 8GB flash paměť s nainstalovaným operačním systémem Windows 8.1.

Výbava zahrnuje gigabitový ethernet, WiFi (802.11n), Bluetooth 4.0, dva porty USB 2.0 a dva rychlé USB 3.0, čtečku karet 3v1 nebo webkameru s rozlišením 1 MPix. V balení naleznete i bezdrátovou klávesnici a myš.

Potud by to byl běžný All in One, ale HP Sprout je výjimečný právě interaktivním rozšířením.

3D kamera, projektor i dotyková podložka

V rámci modulu nad displejem, který je poměrně velký, se nachází HP Illuminator, což je DLP projektor kombinovaný s 3D webkamerou Intel RealSense s rozlišením 14,6 MPix. Tato kamera dokáže rychle snímat dvourozměrné i trojrozměrné objekty

 2014-10-30 v 9.54.08.jpg
Kamerový a projektorový systém nad displejem

Obraz z projektoru je promítán na dotykovou podložku HP TouchMat, která má úhlopříčku 20 palců a dokáže snímat až 20 dotyků zároveň. Podložka je odolná, takže na ní můžete pokládat různé objekty, které se pomocí 3D kamery nasnímají a převedou do digitální podoby.

Vzhledem k umístění 3D kamery se objekty nasnímají pouze z jednoho úhlu a zatím není moc jasné, zda je podporováno i snímání objektu ze všech stran a jeho plná digitální rekonstrukce. Technologicky by to neměl být problém, jen budete muset objekt postupně otáčet.

Pokud chcete kreslit přesně, můžete použít i stylus Adonit Jot Pro. Díky kombinaci projektoru a snímání lze třeba rovnou obkreslovat nějaký prezentovaný obrázek, který pak můžete pomocí dotyků dále upravit.

 2014-10-30 v 9.44.52.jpg 2014-10-30 v 9.45.01.jpg 2014-10-30 v 9.45.07.jpg 2014-10-30 v 9.45.14.jpg
Ukázky z interaktivního softwaru dodávaným s HP Sprout

HP představilo několik druhů aplikací pro interaktivní tvorbu a úpravu (StoryProud DreamWorks Ed, Crayola Color Draw and Sing, Martha Stewart CraftStudio a PowerDirector), včetně rychlého a snadné skenování a úpravy naskenovaného objektu.

Pro designéry a kreativce

HP Sprout je běžný počítač v monitoru, který má navíc miniaturní projektor, 3D kameru a s předinstalovaným softwarem lze veškerou interaktivitu s reálnými i digitálními objekty provádět pouze prsty.

c04490479.pngKombinace toho všeho vypadá na první pohled zajímavě, i když je vidět, že při ovládání na spodní dotykové podložce zakrýváte vysílaný obraz z projektoru, ale tak velký problém to v rámci různých kreativních návrhů asi nebude.

Otázka zní, proč HP nepoužilo pro dotykovou podložku spíše normální dotykový displej, přeci jen monitory s úhlopříčkou kolem 20 palců jsou už velmi levné a mají rozhodně lepší kvalitu obrazu, než z použitého projektoru.

 

Některé koncepty ale ukazují, že se s obrazem z projektoru dají dělat velmi zajímavé věci, což můžete vidět například na tomto videu:

Uvidíme, jaký bude mít HP Sprout úspěch, který lze očekávat především u různých designérů, ale třeba i u dětí, které si mohou hrát s reálnými i virtuálními objekty najednou být tak téměř neomezeně kreativní.

Cena za HP Sprout je stanovená na 1 899 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 45 000 Kč s DPH.

Video

Diskuze (4) Další článek: Bing umí vyhledávat podle emodži

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,