HP Spectre 13 – nejtenčí notebook na celém světě, navíc s Core i5

  • extrémně tenké tělo
  • aktivní chlazení procesoru Core i5 uslyšíte
  • tři USB-C konektory jsou víc než jeden na Macbooku

Nejtenčí notebook na světě, design šperku, výkonnější než Macbook. Těmito přízvisky se popisuje notebook HP Spectre 13. Pojďte se podívat, jaký opravdu je.

První dojem z notebooku je opravdu pocit exkluzivity. Tenké až absurdně hubené tělo zdobí nové zjednodušené logo HP a výrazný lesklý pruh pod displejem. Samotné tělo je matně hnědé, detaily jsou v barvě lesklé mědi. Unikátní je i provedení kloubů displeje, které na pohled vypadají, že se nemají kam do těla vejít. Uvnitř tenkého těla je přitom procesor Core i5, výkonnější než Core M v Macbooku.

IMG_8634.JPGIMG_8639.JPGIMG_8638.JPG
Na první pohled působí notebook exkluzivním dojmem, víko zdobí nové logo HP. Úhel otevření by mohl být o pár stupňů větší

Ve chvíli, kdy otevřete víko displeje, trochu překvapí krycí lesklé sklo na displeji. Větší překvapení pak působí zjištění, že displej není dotykový. Dotyková vrstva už přitom tloušťce nepřidává, hlavní problém tloušťky dotykových displejů má na svědomí sklo. Navíc dnes, když máte před sebou displej za sklem, automaticky předpokládáte, že bude dotykový. 13“ displej je přitom příjemný Full HD IPS s rozumnými pozorovacími úhly. Jen úhel rozevření není velký a stal se obětí designu kloubů.

IMG_8635.JPGIMG_8636.JPGIMG_8637.JPG
Elegantní kulaté panty se schovávají do těla notebooku, o vyladění reproduktorů se postaral Bang & Olufsen. Rozložení je pro HP klasické, klávesnice barevně ladí se zbytkem i podsvícením kláves

Výborná je klávesnice, podsvícení citlivě ladí s designem, takže je spíše světle hnědé než ostře bílé a tmavé klávesy jsou pro podsvícení rozhodně lepší než pro HP typické stříbrné s černými popisky, které po rozsvícení splynou s barvou kláves. Jak je podsvícení kláves elegantní, tak designérům unikl ostře bíle svítící vypínač. Ve tmě by mohl rušit.

IMG_8640.JPGIMG_8641.JPGIMG_8642.JPG
Tři USB-C na všechno, není tu čtečka karet nebo video výstup, klasický audio jack naštěstí nechybí. Dva ventilátory nasávají vzduch ze spodní strany. Touchpad není extrémně širokoúhlý, jak to občas HP dělá, ovládá se ale příjemně

Po bocích klávesnice leží reproduktory s logem Bang & Olufsen. Vzhledem k rozměrům se snaží, ale opět platí, že objem logem nenahradíš. Dostatečně citlivý touchpad nabídne běžnou velikost, která dobře ladí k celému notebooku.

IMG_8643.JPGIMG_8645.JPGP6270004.jpg
V ceně dostanete obal z umělé kůže s vnitřní leštící fleecovou vrstvou. Adaptér nabízí dlouhé kabely, celkem 3,5 m. Podařilo se nám nahlédnout i dovnitř notebooku - napravo NVMe SSD, vlevo Wi-Fi, hlavní prostor zabírá 38Wh akumulátor

Na tenké boky počítače by se nevešly žádné konektory, najdete je tedy na zadní vyvýšené straně. Jsou tu hned tři USB-C konektory, kde každý můžete použít pro napájení, dva s logem Thunderbolt naznačují dostatečnou propustnost.

Naměřili jsme

3DMark
cdmssd.PNG
Ice Storm 55335
cloud gate 5316
Sky Diver 3003
Fire Strike 786
PC Mark 8
Home standard 2457
Home OpenCL 2762
Creative OpenCL 4000
Work OpenCL 4229
výdrž
Film 7:57
kancelář 10:05

IMG_8634.JPGHP Spectre 13

Core i5-6200U, 2,3 GHz
8 GB DDR3
HD Graphics 520
13,3" Full HD, IPS, Gorilla Glass lesklý
256 GB NVMe M.2 SSD
1 USB-C Gen 1, 2× USB-C Thunderbolt, audio
802.11ac 2×2, Bluetooth 4.2
38 Wh
32,5 × 22,9 × 1,04 cm


model 13-v000nc G0A98EA

Uvnitř notebooku se v našem případě ukrývá procesor Core i5 a HP tady používá stejnou koncepci chlazení jako u dříve testovaného Envy 13. Dva tenké ventilátory ženou vzduch ze spodní strany do zadního výdechu. Bohužel i v mírné zátěži jsou slyšet a při větším zatížení jsou nepřeslechnutelné. Aktivní hlučné chlazení tady mrzí o to víc, že nedávno testovaný Acer Switch Alpha 12 s pasivně chlazeným totožným procesorem nabídl vyšší výkon.

Při tenkých rozměrech není výdrž špatná, osm hodin přehrávání filmů nebo deset hodin psaní v kanceláři musím pochválit. Nabíjecí adaptér s dlouhými kabely pak dovolí sedět až 3,5 metru od zásuvky.

HP Spectre 13 je vizuálně unikátní notebook, který právem přitahuje pozornost. Něco tak tenkého se opravdu jen tak nevidí. Při každodenním používání ale mrzí detaily v podobě nedotykového lesklého displeje a hlučnějšího chlazení.

Diskuze (19) Další článek: SanDisk na konci roku vypustí na trh nejrychlejší microSD kartu na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,